Šef UniCredita ostao bez posla zbog dva važna problema

Predsjednik UniCredita Pier Carlo Padoan zahtijevao je da banka udvostruči svoj udio na italijanskom tržištu, tvrde upućeni izvori.

Sukob s upravnim odborom oko politike spajanja UniCredita s nekim od konkurenata rezultirao je najavom odlaska Jean-Pierre Mustiera, jednog od rijetkih stranaca na čelu neke velike italijanske kompanije i koji je u posljednje četiri godine preobrazio jedinu italijansku globalno značajnu banku.

Pod palicom ovog francuskog bankara UniCredit je prodao poslovanje vrijedno 15 milijardi eura, dokapitalizovao se s 13 milijardi eura izdavanjem novih dionica te se riješio više od 50 milijardi eura loših kredita.

Kada je postao šef banke, UniCredit je nosio teret od 80 milijardi eura loših kredita, pa su mnogi govorili kako je Mustier prihvatio najteži bankarski posao u Evropi. Kako piše Financial Times, Mustier je smatrao kako banka mora međunarodno rasti te je javno odbijao da UniCredit preuzima banke u Italiji.

Dok je takvo razmišljanje nailazilo na odobravanje inostranih dioničara banke, unutar upravnog odbora nije najbolje dočekano. S italijanskim direktorima u većini koji smatraju da je prioritet zaštita radnih mjesta i zadržavanje poslovnica, odbor nije odobravao Mustierove poteze. K tome, prodaju podružnica Pioneer i Fineco smatrali su rasprodajom „porodičnog srebra“.

Nakon nekoliko mjeseci tenzija, videokonferencija održana prošle nedjelje navečer pokazala je kako novi predsjednik UniCredita Pier Carlo Padoan ima drugačiju viziju budućnosti banke.

Taj bivši talijanski ministar finansija kazao je Mustieru kako bi, umjesto da u inostranstvu traži mete i reže troškove, UniCredit trebao udvostručiti svoj udio na italijanskom tržištu.

„Bilo je jasno da su razlike nepomirljive. Nijedna strana nije bila volja razmotriti drugo stajalište“, kazao je FT-u sudionik tog sastanka koji je želio ostati anoniman.

Razrješenje ovog sukoba moglo je biti samo jedno – odbor je izvijestio Mustiera da je angažovao kompaniju Spencer Stuart za potragu za novim izvršnim direktorom.

U ponedjeljak navečer sadašnji šef oglasio se saopštenjem u kojem je najavio da neće tražiti novi mandat nakon što mu 2021. istekne sadašnji. U utorak su UniCreditove dionice oslabile 8 posto, a za ovu godinu bilježe više od 40 posto gubitka.

Za poređenje, STOXX 600 indeks banaka u 2020. izgubio je 21 posto vrijednosti. Mustierov iznenandni odlazak podstakao je pitanja u kojem će smjeru UniCredit sada krenuti.

Check Also

Odbor direktora EPCG: Do 10. februara odlučićemo kada će biti skupština akcionara

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore zakazaće skupštinu akcionara do 10. februara. To je saopšteno nakon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *