Hoće li bogati morati da plate “korona porez”?

U Austriji su sve glasniji zahtjevi da bogati treba da plate takozvani “korona porez”, jer se država masivno zadužuje kako bi pomogla preduzećima.

Dug država u Evropi dostiže tokom pandemije nove rekordne visine, a mnogi političari se zalažu za specijalna korona davanja od strane bogatijih, ističe bečki dnevnik “Prese”.

I austrijska vlada izdvojila je milijarde kako bi preduzećima pomogla kroz krizu, a dok mnoga preduzeća strahuju zbog egzistencije, postoje i one firme koje profitiraju od krize. Tako šef Amazona Džef Bezos, na primjer, ne može da se žali na ovu godinu, jer njegova kompanija ostvaruje još veće dobiti, pošto su radnje zatvorene i građani naručuju robu onlajn, dodaje “Prese”. Bezos, koji važi za najbogatijeg čovjeka svijeta sa privatnom imovinom u vrijednosti od 185 milijardi dolara, samo je jedan od mnogih.

Zbog ovih okolnosti diskusija o “korona porezu” za bogate sve je glasnija i u Njemačkoj, gde se za to zalaže ministar finansija Olaf Šolc, koji traži da građani koji zarađuju “jako puno” plate veći doprinos. Isto zahtjeva i španska vladajuća stranka “Unidas Podemos”, koja želi specijalni porez za bogatije sugrađane.

U Austriji je ova debata pokrenuta još na proljeće, kada je vicekancelar Verner Kogler u više intervjua tražio porez na imovinu. Takođe je i Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) zatražila već ranije porez na imovinu i nasljedstvo.

Taj zahtjev usljed aktuelne situacije postaje sve značaniji, pošto se Austrija masivno zadužuje kao država usljed korona krize. Iz vlade polaze od toga da će stopa zaduženosti dostići više od 90 odsto BDP-a.

Usljed takve situacije su se i poznate ličnosti, kao što su ugostitelj Atila Dogudan, koji posjeduje sopstveni lanac keteringa i građevinski preduzetnik Hans Peter Hazelštajner izjasnili za specijalni porez na imovinu i nasljedstvo.

Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca je u prošlosti stalno odbijala takve zahteve. Međutim sada je nejasno, konstatuje “Prese”, kako će se smanjiti zaduženja.

U osnovi OVP želi da taj novac povrati kroz rast, a od skoro narodnjaci kažu da se ne isključuje, za trajanje mandata vlade, povećanje poreza.

Radnička komora Austrije (AK) već ima spreman koncept “solidarnog doprinosa”. Vremenski ograničenim doprinosima treba da se smanje dugovi napravljeni tokom korona krize, a na drugoj strani i finansiraju investicije za budućnost, objasnio je finansijski ekspert AK Markuc Marterbauer.

Taj porez trebalo bi da se primeni za imovinu vrijedniju od 10 miliona eura, a prema AK tom mjerom bi bio pogođen jedan procenat austrijskih domaćinstava. Građani sa imovinom u vrijednosti većoj od deset miliona eura trebalo bi da plaćaju na to porez od dva odsto.

Kod imovine vrijednije od 100 miliona eura porez bi bio tri odsto. To bi, smatra Marterbauer, državi godišnje donijelo sedam milijardi eura.

Austrija je od 1954.do 1993.imala porez na imovinu, koja je ukinuta zbog malih prihoda, jer su tim porezom bila pogođena samo preduzeća.

Izvor: B92

Check Also

Novi rekord Dow Jonesa, rastu azijske berze

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dostigao istorijski rekord, dok je Nasdaq indeks …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *