Beogradski aerodrom započeo restrukturiranje, smanjuje broj radnika

Kompanija Belgrade Airport usvojila je model restrukturiranja kako bi dodatno smanjila troškove zbog velikog uticaja pandemije, koji se vrši kroz program dobrovoljnog odlaska zaposlenih uz otpremnine, rečeno je na aerodromu „Nikola Tesla“.

Trenutni obim saobraćaja i putnika je takav da na aerodromu „Nikola Tesla“ Beograd rade samo dijelovi Terminala2, dok Terminal 1 nije u upotrebi.

Odziv zaposlenih je na očekivanom nivou, s obzirom da su ponuđeni paketi konkurentni i usklađeni sa dobrom tržišnom praksom, navedeno je u pisanom odgovoru aerodroma za Tanjug.

„Restrukturiranje se vrši kroz program dobrovoljnog odlaska za zaposlene na neodređeno vrijeme koji su za to zainteresovani, koji je ponuđen nakon procesa konsultacije sa sindikatima“, navode.

Kada je reč o zaposlenima na određeno vrijeme čiji ugovori ističu do kraja godine, angažman se produžava u slučajevima kada postoji jasna poslovna potreba u postojećim okolnostima značajnog smanjenja obima posla i aviosaobraćaja sa aerodroma.

Kompanija napominje da je zadrža sve svoje zaposlene na određeno vrijeme tokom trajanja COVID 19 krize više od osam mjeseci, uprkos činjenici da su bili na plaćenom odsustvu.

Belgrade Airport navodi, takođe, da je usvojila model restrukturiranja kako bi dodatno smanjila troškove usljed drastičnog uticaja koji je virus COVID-19 imao na vazdušni saobraćaj u poslednjih osam mjeseci i duže.

Na aerodromu kažu da će nakon restrukturiranja organizacija kompanije biti bolje usklađena sa trenutnim poslovnim potrebama i obimom saobraćaja.

Kako je navedeno, to će joj istovremeno omogućiti da brzo reaguje i podrži eventualne promjene u obimu saobracaja, a cilj je da se održi poslovanje kompanije i sačuva što je više moguće radnih mesta za budući post-kovid rast.

Broj putnika u prvoj polovini ove godine smanjen je na beogradskom aerodromu za 61,4 odsto, a u drugom kvartalu za čak 94,6 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, što je sve rezultiralo značajnim smanjenjem prihoda kompanije.

U trećem kvartalu smanjenje broja putnika na beogradskom aerodromu iznosi čak 77,7 odsto.

Trenutni obim saobraćaja i putnika je takav da na aerodromu „Nikola Tesla“ Beograd rade samo dijelovi Terminala 2, dok Terminal 1 nije u upotrebi.

Beogradski aerodrom podsjeća da je u 2019. godini imao oko 6,2 miliona putnika, dok u ovom trenutku opslužuje tek trećinu od tog broja putnika.

Takav trend se, takođe, očekuje i u narednim mjesecima, kažu na aerodromu.

Kompanija je zahvalila svim svojim zaposlenima na velikom trudu da aerodrom „Nikola Tesla“ ostane otvoren tokom pandemije.

Pojedini mediji su prenijeli da je na aerodromu najavljena nova sistematizacija i da koncesionar od 22. decembra može da smanjuje radnu snagu pošto ističe dvogodišnja obaveza predviđena ugovorom da u tom periodu ne smije da bude optuštanja.

Takođe, da su radnicima ponuđene otpremnine između 800.000 i milion dinara za 1.326 stalno zaposlenih i da se već prijavilo njih 280, kao i da je preostalih 300 radnika angažovanih po ugovoru obavešteno da sa većinom neće biti produžena saradnja.

Izvor: SEEbiz.eu

Check Also

MOJ LAB poliklinika je prava adresa za razrješenje dijagnostičkih dilema i precizno praćenje toka bolesti

Plućne bolesti, počevši od hronično opstruktivne bolesti pluća (HOBP) i astme kao najčešće spominjanih, do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *