Više od 300 zaposlenih u privatnim predškolskim ustanovama na ivici egzistencije

Privatnim predškolskim ustanovama Vlada je ranije odobrila da im se zbog uticaja korona virusa na poslovanje odobri pomoć, odnosno subvencije za oktobar i novembar, ali te novembarske, ipak, neće biti.

“Zabranjena je”, kazala je Pobjedi Zorka Kečina iz privatnog vrtića “Maša“.

Kečina je kazala da su juče kada su zatražili subvencije, dobili odgovor da nemaju pravo na njih. Nije im, tvrdi ona, obrazloženo zašto je donešeno takvo rješenje.

“Bilo je rečeno da će biti subvencija za novembar. Mi smo u šoku. Krenuli smo regularnim putevima da ih dobijemo… Bez obrazloženja su se predomislili”, kaže ona.

Ona je apelovala na nadležne da hitno riješe problem i da radnicima budu isplaćene obećane subvencije.

Iz Ministarstva ekonomije nijesu odgovorili na mejl, niti na pozive i poruke sa pitanjima o čemu je riječ i zašto su povučene planirane subvencije za privatne vrtiće.

Kečina kaže da je njihova koleginica od Ministarstva ekonomije dobila kratak dopis u kom je rečeno da oni nemaju pravo na subvencije na zarade “shodno zaključcima koje je Vlada donijela na sjednici u četvrtak“, te da osim njih, bez te pomoći ostale su i djelatnosti dnevne brige o djeci.

Kečina podsjeća da je Vlada 22. oktobra, bez održavanja sjednice na prijedlog Ministarstva ekonomije i na osnovu pribavljenih saglasnosti većine svojih članova, usvojila informaciju da, između ostalih, i predškolske ustanove stiču pravo na subvenciju okrobarskih i novembarskih zarada, najviše do 70 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 70 odsto neto minimalne zarade.

“Ne možemo da ne izrazimo svoj revolt, jer smo jedina djelatnost koja je bila zatvorena gotovo sedam mjeseci, koja se bori za svoje zaposlene kojih je više od 300 i koji se i danas zbog epidemiološke situacije nalaze na rubu egzistencije”, navela je ona.

Tvrdi da privatne predškolske ustanove poštuju sve epidemiološke mjere, što, takođe, iziskuje mnogo troškova, uz regularne troškove kirija, plata, ishrane, materijala za rad, a broj djece u grupama je prepolovljen. Finansiranje ustanova, podsjeća ona, je isključivo od uplata roditelja.

“Kao dio vaspitno-obrazovnog sistema opstanak samih privatnih vrtića je duboko ugrožen”, poručila je Kečina.

Check Also

Prijavite se za besplatnu online radionicu „Google alati u turizmu“

ICT Hub, u saradnji sa partnerima JS Guruom iz Bosne i Hercegovine i Digitalizuj.Me iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *