Predsjednik EIB-a primio priznanje “Evropski bankar godine”

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske investicione banke dr Werner Hoyer primio je priznanje „Evropski bankar godine za 2019.“ tokom održavanja Evropske finansijske nedjelje u Frankfurtu.

U svom govoru, predsjednik Hoyer je istakao važnost ove nagrade kao priznanje za izuzetne napore i predani rad zaposlenih EIB-a.

Najbolji dokaz kako je nagrada došla u prave ruke je rad EIB-a u ovoj kriznoj, 2020. godini. Naime, još više nego u prethodnom razdoblju, u ovoj godini, EIB je postao osnovna poluga Evropske Unije u borbi protiv krize izazvane pandemijom COVID-19. EIB je nedavno osnovao i Pan-evropski garantni fond u iznosu do 25 milijardi eura. Garancijama tog Fonda će se olakšati finansiranje privrednika u premošćavanju poteškoća izazvanih pandemijom.

Značajan iskorak u svom djelovanju EIB je napravio u sprovođenju Zelenog plana EU-a. Krajem 2019. godine EIB je postao Klimatska banka Evropske Unije i objavio strategiju za sljedeće finansijsko razdoblje, u kojoj bi udvostručili finansiranje projekata za borbu protiv klimatskih promjena. To bi značilo veće finansiranje obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, istraživanje i razvoj novih, čistijih izvora energije i prometnih sredstava. Glavni prioriteti EIB-a u nadolazećim godinama su oporavak od COVID-19 i klimatske mjere, nakon čega slijede ulaganja u pronalazaštvo, istraživanje i razvoj, mala i srednja preduzeća te komunikacijsku infrastrukturu.

Nagradu „Evropski bankar godine“ dodjeljuje Grupa 20+1, udruga međunarodnih ekonomskih i finansijskih novinara, čiji članovi, između ostalog rade i u redakcijama agencija i tjednika poput Der Spiegel, Agence France Presse i Thomson Reuters.

U obrazloženju odluke Grupe 20+1 stoji da je Dr. Hoyer kao predsjednik Evropske investicione banke uvelike doprinio ekonomskoj  stabilnosti i razvitku Evrope. EIB kao banka Evropske Unije dosljedno je u svojim programima radila na podrdšci ekonomijama i finansiranju značajnih infrastrukturnih projekta. Posebno je istaknut doprinos Evropske investicione banke u borbi protiv klimatskih promjena te zalaganje za održivi razvoj Evrope, naročito sa nedavno usvojenim EIB-ovim Akcionim planom klimatske banke.

Na popisu dobitnika nagrade „Evropski bankar godine“ nalaze se Jean Pierre Mustier (Izvršni direktor UniCredit banke), Ralph Hammers (ING Group), te Ana Patricia Botin (Banco Santander).

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *