“Oporavak Evrope vjerovatno će biti jedan od najsporijih”

Najmanje tri do pet godina u najboljem scenariju biće potrebne da se oporavi svjetski turizam od korona krize, a sve u zavisnosti od dostupnosti vakcine. To se moglo čuti na nedavno održanom virtualnom sajmu turizma WTM u Londonu koji se ove godine nije održao u svom klasičnom obliku. No, i dalje je to ostao prvi i najvažniji svjetski sajam industrije putovanja u jesensko-zimskoj turističko sajamskoj sezoni koji govori o prvim trendovima za iduću godinu. A takve trendove već godinama na sajmu predstavlja Euromonitor International.

Kreativne nove ideje u digitalnim i održivim tehnologijama pomoći će putovanjima i turizmu da se oporave nakon pandemije, kažu stručnjaci za istraživanja iz Euromonitor Internationala.

“Imamo nevjerovatnu priliku da resetujemo i zacrtamo bolji put prema naprijed”, rekla je Caroline Bremner, rukovodilac istraživanja putovanja u Euromonitor International koja je predstavila rezultate njihove globalne studije pod nazivom „Ubrzavanje putničkih inovacija nakon koronavirusa“.

Oporavak

Taj izvještaj kaže da će se dolasci globalnog turizma smanjiti za 57% u 2020. godini, a Svjetska turistička organizacija (UNWTO) dala je procjenu da će se u ovom sektoru ove godine izgubiti čak 120 miliona radnih mjesta.

Oporavak Evrope vjerovatno će biti jedan od najsporijih, i trajaće četiri do pet godina, dok se Velika Britanija suočava s dodatnim izazovima s krajem prelaznog razdoblja Brexita i nezaposlenošću koja će se vjerovatno udvostručiti. Avio industriji će trebati četiri godine da se oporavi, dok će putničkim agencijama i hotelima trebati više od pet godina da se vrate na stare brojke.

Oporavak će zavisiti od mjera mjera socijalnog distanciranja i učinkovitosti praćenja broja pozitivnih slučajeva te ekonomskog uticaja pandemije, posebno na nezaposlenost. Barem srednjoročno, turistička će se industrija morati kalibrirati na niži nivo potražnje. Istraživanje je pokazalo da se snažno povećala prodaja putem mobilnih uređaja i interneta, koja će se najbrže oporaviti.

”Međutim, samo 41% anketiranih turističkih kompanija nudi klijentima aplikaciju za putovanja”, rekla je Bremner. Isto tako, potrošači će u sljedećih 18 mjeseci do dvije godine vjerovatnije rezervisati domaća putovanja, a 21% turista kaže da se neće vratiti na prethodne obrasce putovanja.

A turističke kompanije sada ulažu u inovacije kako bi se oporavile u uslovima pandemije te ponudile sigurna i drugačija putovanja. U fokusu su digitalizacija, zdravlje, održivost i potrošači. To su novi trendovi u svijetu putovanja. Tako na primjer kompanije razvijaju virtualna iskustva kako bi putnicima pružila povjerenje u rezervisanje, te aplikacije koje pomažu u pružanju iskustva bez dodira.

Pogled u budućnost

Pogled u budućnost putovanja pokazala je nagrađivana danska aplikacija Aeroguest koja pruža potrošačima potpunu digitalno i hotelsko iskustvo bez dodira od faze rezervacije do odjave iz hotela. Dakle, ona omogućava gostima rezervisanje, plaćanje, prijavu u hotelu, odabir sobe, te digitalni ključ za otvaranje sobe. Takvu aplikaciju u kojoj više nije potrebna recepcija preuzeli su neki hoteli u Danskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji i Islandu. Aplikaciju već sada koristi više od 52 hiljade korisnika i preko nje je rezervisamo oko 8.000 soba.

Eddy Travels, litvansko-kanadski start up osnovan 2018., razvio je aplikaciju personalnog putničkog asistenta koji pomaže potrošačima da pronađu najbolje putničke ponude odmah na nekoliko aplikacija za chat kao što su WhatsApp, Messenger, Telegram, Line, Rakuten, Viber i Slack. Do danas kompanija ima 2,5 miliona korisnika.

Dovitljive su bile i vlade pojedinih zemalja. Tako je Ministarstvo turizma u Dominikanskoj Republici razvilo mobilnu aplikaciju koja omogućava građanima i turistima prikaz aktualnih podataka o zaraženima u zemlji, koristi se za prijavljivanje simptoma te omogućava posjetiteljima da pristupe informacijama o zdravstvenim uslugama.

Isto tako, veću potražnju u odnosu na prije imaju i avanturistička putovanja, te odlazak u prirodu. Tako su ove godine posebno bila popularna putovanja koja uključuju biciklističke rute, pješačenje, trekking, planinarenje, kampovanje i plivanje.

Check Also

Kina: Zaslužujemo bolji tretman u svjetskim medijima

Posljednjih mjeseci svjedoci smo prilično oštrih napada najvećih zapadnih medija na sve ono što savremena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *