Evropske berze u crvenom zbog širenja korone

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava nepopustljivo širenje koronavirusa u Evropi i SAD-u.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,7 posto, nakon što je jučer ojačao 0,4 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,70 posto, na 6.339 bodova, dok j frankfurtski DAX skliznuo 0,80 posto, na 13.099 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 5.470 bodova.

Juče su ti indeksi porasli, zahvaljujući objavi Pfizera i BioNTecha da su konačni rezultati ispitivanja pokazali da je njihova vakcina protiv koronavirusa učinkovita 95 posto.

No, jutros je ulagače razočarao pad cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom, nakon nastavka brzog širenja koronovirusa u SAD-u.

U utorak je u SAD-u od covida-19 umrlo 1.596 ljudi, najviše u jednom danu od 27. jula, a od početka pandemije ukupno skoro 250.000.

Svakodnevno se, pak, bilježi rekordni broj novooboljelih kako u SAD-u, tako i Evropi, zbog čega lokalne vlasti uvode sve oštrija ograničenja.

Stoga se ulagači plaše usporavanja oporavka ekonomije, pa su vijesti o razvoju vakcine pale u drugi plan.

„Vijesti o vakcini pozitivan su srednjoročni impuls za izglede u vezi svjetske ekonomije, dok rekordni brojevi novozaraženih koronavirusom u SAD-u i Evropi dovode do restriktivnih mjera, što bi moglo usporiti oporavak ekonomije”, kaže Rodrigo Catril, strateg u kompanij NAB.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,6 posto i skliznuo s najvišg nivoa od 1987. godine, kada je uveden.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks pao 0,4 posto, na 25.634 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *