Još jedna vakcina na pomolu – iz Kine

Vakcina protiv Kovida-19 razvijena u Kini pokazala je uspjeh i drugoj fazi testiranja, kažu istraživači. Nekoliko vakcina se razvija u Kini, od kojih su neke već u upotrebi.

Prema istraživačima, Sinovak Biotek vakcina dala je brzi imunološki odgovor tokom ispitivanja izvršenog na 700 ljudi.

Objava da je vakcina prošla ovu fazu, stiže nekoliko dana pošto je prijavljena uspješnost nekoliko vakcina – proizvođača Fajzer/Biontek, Moderne i ruske Sputnjik V.

Za tri vakcine, razvijene u Americi, Njemačkoj i Rusiji, objavljeni su podaci koji ukazuju na njihovu uspješnost veću od 90 odsto posle testiranja na više desetina hiljada ljudi.

Šta znamo o vakcini?

Kao i ostatak svijeta i u Kini, naučnici pokušavaju da naprave vakcinu protiv Kovida-19.

Četiri vakcine ušle su u četvrtu fazu kliničkih ispitivanja, zajedno sa Sinovak Biotek.

Međutim, rezultati objavljeni u naučnom magazinu Lanset su samo iz prve i druge faze ispitivanja jedne od te četiri vakcine.

Prema izvještaju Sinovak Biotek, KoronaVak izaziva brzu reakciju imunog sistema, iako u studiji objavljenoj u aprilu i maju ove godine nije predstavljen procenat njene uspješnosti.

Zu Fengacai, jedan od autora rada, kaže da su rezultati, zasnovani na 144 učesnika u fazi 1 i 600 u fazi 2, značili da je vakcina pogodna za hitnu upotrebu.

Još nisu objavljeni podaci iz velikih ispitivanja faze 3.

S obzirom da je pandemija gotovo u potpunosti pod kontrolom u Kini, posljednja faza ispitivanja kineske vakcine sprovodi se u Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, Rusiji, Indoneziji i Brazilu.

Prema zvaničnicima, blizu 60.000 ljudi je primilo vakcinu od početka novembra.

Ispitivanja Sinovak Biotek vakcine u Brazilu su nakratko zaustavljena prošle nedjelje, ali potom nastavljena pošto je utvrđeno da smrt dobrovoljca koji je primio, nema veze sa njom.

Najmanje tri vakcine su već ponuđene radnicima prvog prioriteta (zdravstveni radnici, vojska i policija) u dijelu programa za vanredne situacije, dok je jedna odobrena za kinesku vojsku još u junu.

Kakva je odnosu na druge vakcine?

U proteklih nekoliko dana, niz obećavajućih vijesti po pitanju efikasne vakcine stižu iz cijelog svijeta.

Za njemačku vakcinu koju su proizveli Fajzer i Biontek prijavljeno je da je delotvorna više od 90 odsto, na osnovu poslednje faze testiranja koju je prošlo više od 43.000 ljudi.

Potom je vakcinu prijavila i američka kompanija Moderna iz koje kažu da je vakcina efikasna 95 odsto, što je takođe ustanovljeno posle velikih testiranja.

U oba slučaja rezultati su preliminarni i obe vakcine još nisu odobrene.

U testiranju ruska vakcine protiv Kovida-19 učestvovalo je više od 16.000 dobrovoljaca i ustanovljeno je da je djelotvorna 92 odsto.

Već je u avgustu izdato odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima u Rusiji.

Istraživači koji su radili na sve tri ove vakcine objavile su podatke iz posljednjih faza ispitivanja.

Ali u Sinovak Biotek takođe sprovode ista ispitivanja i činjenica da nema objavljenih podataka o tim istraživanjima ne znači nužno da su ostali ispred njih.

Davanje vakcine kandidatima u hitnim slučajevima u Kini – poput medicinskih radnika – navodi na zaključak da vlada ima određeni nivo povjerenja u vakcine.

Koja će od ovih vakcina biti prva stavljena u masovnu proizvodnju ostaje da se vidi.

Odobrenje i masovna proizvodnja biće sljedeće prepreke, ali stručnjaci ukazuju da masovne vakcinacije neće biti prije sljedeće godine.

Izvor: BBC na srpskom

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.