Deutsche Boerse preuzima ISS za 1,8 milijardi dolara

Deutsche Boerse preuzima 80 posto udjela u Institutional Shareholder Servicesu (ISS) za 1,8 milijardi dolara. Time je ispunjeno obećanje glavnog izvršnog direktora Deutsche Boersea Theodora Weimera da će se širiti kroz akvizicije nakon što je njegova ponuda za kupovinu Milanske berze propala tokom ljeta.

Dogovor takođe predstavlja najnoviji primjer jedne od berzi koja širi svoje ponude udruživanjem snaga s pružaocem usluga podataka i analitike.

Otkup Deutsche Boersea većinskog udjela vrednuje ISS na 2,3 milijarde dolara. Trenutna uprava savjetnika za korporativno upravljanje i Genstar Capital zadržaće udio od 20%, stoji u saopštenju strana u ugovoru.

To je najveći posao tokom Weimerovog mandata od gotovo tri godine na čelu Deutsche Boerse. U srijedu bi trebao predstaviti investitorima svoju novu srednjoročnu strategiju, a najavio je da će spajanja i preuzimanja igrati veliku ulogu u budućnosti kompanije.

ISS i njegov glavni suparnik Glass Lewis, koji savjetuju institucionalne investitore kako glasati o korporativnim pitanjima, od spajanja i preuzimanja do toga koga birati u upravne i nadzorne odbore, posljednjih su se godina suočili sa sve većim pritiskom zakonodavaca i regulatora, jer su ih američke korporacije često optuživale za koncentraciju previše moći.

Check Also

U Crnoj Gori 7,6 hiljada turista, 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine

U Crnoj Gori trenutno boravi oko 7,6 hiljada turista, što je 30 odsto više u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *