Čelebić gradi kompleks u Čanju vrijedan 77 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore objelodanila je juče detalje projekta gradnje ekskluzivnog kompleksa u Čanju, prema kojima je vrijednost tog objekta 77 miliona eura, a investitor će u okviru kompleksa otvoriti čak 241 radno mjesto.

Investitor projekta je kompanija “Amma Resort” sa sjedištem u Podgorici, a krajnji vlasnik te kompanije je Čelebić grupa biznismena Tomislava Čelebića.

Vlada je, po prirodi stvari, uvrstila ovaj projekat u Listu razvojnih i potpuno objelodanila sve podatke vezane za ovaj izuzetno značajni projekat. Čak je objavljeno u kom roku će se isplatiti ovaj projekat. Ovaj projekat se i ranije pominjao, ali bez detaljnih podataka.

Prema dokumentu Vlade, Amma Resort sa sjedištem u Podgorici je u oktobru dostavio Ministarstvu održivog razvoja i turizma prijavu na Javni poziv, sa pratećom dokumentacijom: Biznis plan, Revidovani glavni projekat, osnivački akti i ostala dokumentaciju od značaja za projekat, br. 16-89/130 od 2.11.2020. godine.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izvršilo je analizu dostavljene dokumentacije u odnosu na kriterijume iz Odluke i Javnog poziva.

“Ističemo da je u dostavljenoj dokumentaciji, između ostalog, navedeno da je planirana investicija u izgradnju hotelskog kompleksa Amma Resort, po mješovitom modelu poslovanja, sa pet zvjezdica u Čanju. Hotelski kompleks je ukupnog kapaciteta 483 smještajne jedinice, od čega u samom hotelu 241 smještajna jedinica, a u osam luksuznih objekata vila još 242 smještajne jedinice'” navodi se u Informaciji.

Predračunska vrijednost kompletne investicije iznosi 77,01 miliona eura sa PDV-om, od čega investicija u sami hotel iznosi 41,22 miliona, a namjera investitora je da u okviru kompleksa otvori 241 radno mjesto.

U cilju potvrde raspoloživosti finansijskih sredstava za realizaciju projekta, podnosilac prijave je dostavio korporativnu garanciju izdatu od preduzeća Čelebić d.o.o., kao osnivača d.o.o. Amma Resort, u iznosu od 15 miliona eura u korist Vlade Crne Gore.

“Predmetnom garancijom se garantuje realizacija planirane investicije iz dinamičkog plana investicije, Biznis plana i Revidovanog glavnog projekta”, saopštila je Vlada.

U dokumentaciji je dostavljena i prijava građenja za hotelski kompeks od 16.10.2020. godine s tim u vezi, dostavljen je i Zapisnik o inspekcijskom nadzoru od 30.10.2020. godine po predmetnoj prijavi građenja.

U predmetnom zapisniku je konstatovano da je prijava dostavljena u skladu sa članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji.

Sa druge strane, u Biznis planu je navedeno da se povraćaj investicije očekuje u roku od 11 godina i devet mjeseci od početka rada hotela, a investitor je dostavio i detaljan dinamički plan realizacije investicije. Vlada je uz ovaj projekat objavila i Mišljenje prema kome je ovaj projekat od značaja za turizam Crne Gore.

Podsjetimo, u posljednjih mjesec dana investitori su zatražili od Vlade dozvole i urbanističko tehničke uslove za makar desetak projekata ukupne vrijednosti veće od 300 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *