Huawei prodao svoj brend smartfona Honor

Kineski Huawei, ugruvan dugom američkom kampanjom protiv kompanije, odlučio je da proda svoj biznis sa pametnim telefonima marke Honor.

Konzorcijum kupaca je saopštio danas da je kupio Huaweiev brend pametnih telefona Honor, ne otkrivajući iznos tansakcije, prenosi CNN Biznis. Među kupcima je više od 30 kineskih agenata i dilera ovog brenda smartfona.

Huawei i grupa kupaca objavili su da su sklopili kuporpodajni ugovor kako bi pomogli da se sačuva Honorov dobavljački lanac i zaštite potrošači i prodavci.

Trampova administracija je zabranila kineskoj kompaniji pristup vitalnoj tehnologiji, kao što su cipovi, softveri za pametne telefone i 5G telekomunikaciona oprema. Vašington tvrdi da Huawei predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost, a Huawei već dugo kategorično negira te tvrdnje.

Prodaja Honora znači da će kompanija iz Šenžena sada moći da oslobodi resurse kako bi se usredsredila na sopstveni brend pametnih telefona, kaže Nikol Peng, analitičarka kompanije za istraživanje tržišta Kanalis. Huawei neće posjedovati akcije niti će biti uključen u bilo kakve poslovne aktivnosti ili donošenje odluka u novoj kompaniji Honor, navodi se u saopštenju.

Prema ocjeni CNN-a, moguće je da će američke sankcije prema Huaweiu možda biti ublažene kada novoizabrani predsjednik Džo Bajden preuzme dužnost, ali za sada nema nema garancija da će njegova administracija to učiniti.

Huaweievi vodeći brendovi pametnih telefona, poput serije P i Mejt, prodaju se za oko 4.500 juana (683 dolara), odnosno za 6.400 juana (972 dolara), respektivno. Honorovi telefoni su mnogo jeftiniji. Cijena najnovije serije 10X kreće od oko 2.100 juana (319 dolara), a jeftinii telefoni marke Plej prodaju se za samo 1.200 juana (183 dolara).

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.