Bundesbank: Novi talas Covid-19 usporiće ili srušiti BDP

Dodajte komentar

Njemačka ekonomija će vjerovatno stagnirati ili pasti zbog novih mjera preduzetih u zemlji i inostranstvu u borbi protiv drugog talasa pandemije koronavirusa, koji utiče i na ugostiteljstvo i na izvoz, saopštila je Bundesbank.

Ostavljajući škole otvorenim i namećući ograničenja koja uglavnom utiču na cetering ugostiteljske aktivnosti, Njemačka je zauzela mekši pristup od nekih svojih susjeda, ali će i dalje patiti od usporavanja potražnje u inostranstvu.

– Ukupne ekonomske performanse mogu stagnirati ili čak pasti nakon vrlo snažnog rasta ovog ljeta, navodi Bundesbank u svom mjesečnom izvještaju.

Njemačka centralna banka dodala je da ekonomski pad vjerovatno neće biti isti kao prošlog proljeća i da je napredak u razvoju vakcine za Covid-19 pobudio nade da će uskoro biti postignuta ravnoteža između sprječavanja virusa i ostavljanja ekonomije otvorenom.

Komisija nezavisnih ekonomskih savjetnika nemačke vlade predviđa da će najveća ekonomija u Evropi ove godine pasti za 5,1 odsto, što je optimističnija prognoza od one koju su nedavno iznijeli ministri (5,5 posto).

U izvještaju se predviđa da će bruto domaći proizvod porasti za 3,7 odsto 2021. godine (prognoza ministara 4,4 posto).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *