Biciklističke staze ne ugrožavaju bezbjednost saobraćaja

Dodajte komentar

Komentari stanovnika glavnog grada o označenim biciklističkim stazama su veoma interesantni. Od brojnih pohvala na račun zelenila i uvođenja biciklističkih staza, pa sve do žestokih kritika da su neka rješenja dovele do ugrožavnja učesnika u saobraćaju – vozača automobila, biciklista, pješaka i stvaranju još većih saobraćajnih gužvi. Na ove primjedbe iz Glavnog grada odgovaraju da razvoj biciklističke infrastrukture u Podgorici predstavlja dobar primjer unapređenja mobilnosti i poboljšanja kvaliteta života sugrađana, i naglašavaju da bezbjednost saobraćaja nije ugrožena, već naprotiv poboljšana.

U Glavnom gradu u izjavi za CdM podsjećaju da su shodno usvojenom Planu održive urbane mobilnosti (SUMP), između istalog, preuzeli i obavezu da razvijaju biciklističku infrastrukturu i afirmišu alternativne vidove saobraćaja, a sve sa ciljem očuvanja životne sredine i većeg kvaliteta života građana Podgorice.

Ovaj strateški dokument, je kako kažu u Glavnom gradu, rezultat je posvećenog rada brojnih lokalnih i državnih organa i institucija, eksperata iz Slovenije i Velike Britanije, akademske zajednice, predstavnika nevladinog sektora kao i građana Podgorice.

“Dakle, jedan od strateških stubova razvoja sektora saobraćaja je i valorizacija potencijala za biciklizam sa jasno definisanim paketima mjera koje uključuju stvaranje preduslova za razvoj ove vrste prevoza, obezbjeđenje visokokvalitetne infrastrukture, promotivne i edukativne aktivnosti”, rekli su CdM-u iz podgoričke uprave komentarišući primjedbe građana.

U prethodnom periodu Glavni grad je realizovao projekat izgradnje biciklističkih staza kroz sanaciju i adaptaciju gradskih saobraćajnica, i kako ističu, sve u skladu sa pravilima struke i propisima koji definišu regulaciju saobraćaja, a tiču se primjene savremenih rješenja biciklističkog saobraćaja sa naglaskom zadovoljenja standarda bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

“Prilikom sanacije Ulice 27. marta, Ulice Ivana Milutinovića, Ulice Kralja Nikole, jedna saobraćajna traka opredijeljena je za biciklističku stazu u oba smjera, a preostale saobraćajne trake su reorganizovane za korišćenje motornih vozila, čime su se uspostavili uslovi za poboljšanje odvijanja biciklističkog prevoza”, navode u Glavnom gradu.

Naglašavaju, da je izvodljivost rješenja uslovljena ostvarivanjem bezbjednog korišćenja saobraćajnica za različite forme prevoznih sredstava, a realizacija ovih projekata rezultirala je smirivanjem saobraćaja, čime se dodatno povećala bezbjednost svih učesnika. Takođe u podgoričkoj upravi tvrde da se prestalo sa zaustavljanjem, odnosno korišćenjem jedne saobraćajne trake za parkiranje automobila, što je u potpunosti eliminisalo zastoje na ovim saobraćajnicama.

“Podsjećamo da je u prethodnom periodu, uz ogromne napore Komunalne polcije i Komunalne inspekcije Glavnog grada, na navedenim saobraćajnicama, dolazilo do zagušenja saobraćaja zbog nepropisnog parkiranja ili zauzimanja trake, jer su ih građani, nažalost, dominantno koristili za nepropisno parkiranje i zaustavljanje i na taj način one skoro nikada nijesu imale punu funkciju. Naprotiv, umjesto da rasterete saobraćaj, gotovo konstantno su ga dodatno opterećivale i činile nefunkcionalnim i nebezbjednim”, tvrde u Glavnom gradu.

Osim toga, napominju, da biciklizam čini aktivan način mobilnosti, tako da unaprijeđena infrastruktura kada su u pitanju biciklističke staze definitivno predstavlja podršku u promjeni navika i korišćenja alternativnih vidova mobilnosti koji nemaju negativne uticaje na okruženje u kojem živimo.

Iskustva razvijenih gradova Evropske unije koji su uspješno obavili proces izrade i implementacije SUMP-a govore da to rezultira poboljšanjem kvaliteta života svih građana.

“Takođe, iskustva govore da je u većini gradova u početku sprovođenja dolazilo do nerazumijevanja građana, međutim nakon određenog perioda svuda je prisutno zadovoljstvo sprovedenim mjerama, poboljšanjem kvaliteta životne sredine i zdravlja”, ističu u za CdM iz Službe za odnose s javnošću Glavnog grada.

Dodaju da razvoj biciklističke infrastrukture u Podgorici svakako predstavlja dobar primjer mjere unapređenja mobilnosti i u krajnjem, kvaliteta života naših sugrađana, posebnmo imajući u vidu činjenicu da je kvalitet vazduha u Podgorici sve više je narušen prisustvom PM10 čestica.

“Naročito visoke koncentracije zabilježene su u blizini prometnih saobraćajnica u širem centru grada, a na navedenim lokacijama evidentirana su i određena prekoračenja dozvoljenih koncentracija azot-dioksida. Ovi rezultati nedvosmisleno ukazuju da na kvalitet vazduha utiče motorni saobraćaj i dodatna su opomena da moramo mijenjati natvike i sve više koristiti alternativne vidove saobraćaja, naročito u urbanim djelovima grada, a sve u cilju očuvanja zdravlja i sredine u kojoj živimo”, zaključili su u izjavi za CdM iz Glavnog grada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *