Bankarski sektori u CEE: Istovremeno u režimu krize i oporavka

Profitabilnost bankarskog sektora u Centralnoj i istočnoj Evropi mogla bi biti manja za 30-50 posto u 2020. i 2021. u odnosu na scenario bez pandmije koju je izazvio Covid-19. navodi se najnovijim pognozama Raiffeisen Reasearcha pod nazivom “Bankarski sektori u CEE: Istovremeno u režimu krize i oporavka”.

Pad profitabilnosti na tržištima Centralne i Jugoistčne Evrope mogao bi biti na višem kraju ovog raspona, navodi se.

– Za 2020. i 2021. i dalje očekujemo da će povrat na kapital biti jednocifren u rasponu od 4-9% na većini tržišta CE/SEE, s 20 rizikom smanjenja u 2021. godini. Sveukupno, niska dvocifren broj ROE u bankarstvu CEE i dalje bi mogla biti izvodljiva u 2020. i 2021. godini, ali samo kada i ako tržišta Istočne Evrope i Rusije nastave sa performansama, procjenjuju iz Raiffeisena.

Prema istraživanju, kreditni rast na tržištima CEE u prvoj polovini 2020. bio je mnogo snažniji nego u “klasičnoj” makroekonomskoj i/ili makrofinansijskoj krizi. Ovaj razvoj odražava snažni zaokret nakon prve faze zaključavanja i, prije svega, u novom maloprodajnom poslovanju, koje je ostalo mirno tokom zaključavanja.

Kreditiranje u nekim zemljama CE/SEE bilo je znatno robusnije nego što se očekivalo. Kao i u zapadnoj Evropi, ovo se posebno odnosi na pozajmljivanje za stambene nekretnine (npr. u Češkoj, Slovačkoj ili Rumuniji, Hrvatskoj i Rusiji). Kreditiranje je podržano kontinuiranim programima podrške i subvencija i brzim smanjenjem sistemskih rezerva kapitala, dodatnih zaštitnih slojeva kapitala i /ili uklanjanjem mikro ili makrobonitetnih propisa/mjera pooštravanja u mnogim zemljama (npr. Poljska, Češka, Slovačka, Bugarska ), izvještava Indikator.ba.

Smanjenje oporezivanja banaka u Rumuniji početkom 2020. godine takođe je imalo pozitivan efekat.

Trenutno se kreditni rast u CE / SEE kreće u rasponu od 5-7% u prosjeku na godišnjem nivou. Na nekim tržištima, poput Mađarske, Srbije ili možda Albanije, ove godine moguće su čak i dvocifrene stope rasta kredita (u lokalnoj valuti). Isto se može odnositi na rusko tržište.

Poređenja radi, prethodne krizne godine u CEE karakterisale su negativne vrijednosti ili stope rasta kredita od najviše 2-4 posto.

– Podrazumijeva se da su hrabre mjere podrške fiskalne, monetarne i regulatorne prirode do sada učinile Covid-19 vrlo upravljivim. Napokon, u ovoj krizi očekujemo fiskalni impuls od 5-10% BDP-a u CE/SEE, dok je u globalnoj finansijskoj krizi u prosjeku iznosio oko 3% BDP-a – često praćen brzim procikličkim rezom, navode iz Raiffeisen Resercha.

Pogoršanje kvaliteta imovine ostalo je do sada skromno, a NPL se do sada povećao za 10-50 baznih bodova.

– Ipak, očekujemo da će se odnosi NPL u regiji CE/SEE povećati na najviše između 4-8% u regiji CE i 7-10% u regiji SEE. To bi značilo da bi posebno povećanje u regiji CEE bilo mnogo manje dramatično nego prije deset godina, dodaje se u analizi.

Inače, pokazatelji nekvalitetnih zajmova dostigli su višegodišnji najniži nivo u CE/SEE krajem 2019. Koeficijent NPL u CE dostigao je vrijednost nešto ispod 5% na kraju 2019. godine. U regiji Jugoistočne Evrope, odnos NPL je na kraju 2019. godine iznosio 5,9%. To znači da je taj omjer dostigao vrijednosti bliske nivoima viđenim prije globalne finansijske krize 2008/2009.

Na kraju u Raiffeisenu vide potencijal da etablirane banke iz centralne i istočne Evrope ponovo pridobiju kupce i tržišne udjele od FinTech-a i banaka izazivača, jer se vraća važnost poslova kreditiranja zajedno s platnim transakcijama. Pored toga, neke banke mogu iskoristiti priliku za stjecanje kupaca i tehnologije od FinTech-a koji sada posluju pod težim tržišnim uslovima.

Check Also

Ovo su mentalne vještine koje su neophodne da budete lider

Kako biste bili dobar lider nije bitno samo dobro ynati posao, bitne su i neke …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *