Ekonomija EU u trećem kvartalu pala 4,3 posto

Dodajte komentar

U periodu od jula do septembra ekonomija Europske unije pala je 4,3 posto u poređenju s istim prošlogodišnjim razdobljem, pokazuju nove procjene evropskog statističkog ureda Eurostata.

Time je Eurostat povisio procjenu objavljenu krajem oktobra, prema kojoj su aktivnosti pale 3,9 posto.

Izmijenjena je i procjena za eurozonu koja sada pokazuje 4,4-postotni pad aktivnosti, za 0,1 postotni bod snažniji no što su pokazivale brojke objavljene krajem prošlog mjeseca.

Nove procjene pokazuju djelimični oporavak ekonomije nakon rekordnog pada aktivnosti u razdoblju od aprila do juna, za 13,9 posto u EU te za 14,8 posto u eurozoni, utvrdio je Eurostat.

Poređenja radi , američka ekonomija u trećem tromjesečju na godišnjem nivou palo 2,9 posto, nakon 9-procentnog pada u prethodna tri mjeseca, izračunao je Eurostat.

Svih 19 zemalja čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježilo je u trećem tromjesečju pad aktivnosti na godišnjem nivou, a najdublji je bio u Španiji, 8,7 posto.

Slijede Rumunija i Portugal s padom aktivnosti za 6 odnosno 5,7 posto.

U grupi vodećih ekonomija Italija je bilježila 4,7-postotni pad a u Francuskoj i Njemačkoj aktivnosti su smanjene 4,3 odnosno 4,2 posto

Najblaži pad bilježile su Poljska i Litvanija, za 1,6 odnosno 2,0 posto.

Podaci za Hrvatsku, Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg i Sloveniju nisu bili dostupni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *