Kina čestitala Bidenu na pobjedi na izborima

Kina je u petak čestitala izabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu, pobjedniku izbora 3. studenoga čiji rezultat aktualni predsjednik Donald Trump i dalje ne priznaje.

„Poštujemo izbor američkog naroda. Čestitamo gospodinu Bidenu i gospođi Harris“, rekao je deset dana nakon izbora portparol kineskog ministarstva spojnih poslova Wang Wenbin na konferenciji za medije, spomenuvši i izabranu potpredsjednicu Kamalu Harris.

„Razumijemo da će rezultati američkih izbora biti odlučeni prema američkim zakonima i procedurama“, dodao je, ponovivši raniji stav Pekinga.

Trampovo odbijanje da prihvati poraz na izborima stavilo je Peking u nezgodnu poziciju jer Kina ne želi činiti ništa da dodatno antagonizuje republikanskog predsjednika koji je podnio niz tužbi kako bi osporio rezultat.

Odnosi između Kine i SAD-a na najnižem su nivou u nekoliko decenija zbog niza sporova, od onih trgovinskih, do pitanja Hong Konga i pandemije koronavirusa. Trampova vlada uvela je niz sankcija nad Kinom.

Par dana nakon održavanja izbora, kad se pokazalo da je Biden prikupio dovoljan broj elektorskih glasova kako bi postao novi američki predsjednik, niz američkih saveznika čestitalo je pobjedu, dok su se Kina i Rusija suzdržali.

Rusija još uvijek nije čestitala Bidenu.

Check Also

“Apetiti političkih partija bi mogli doći na naplatu”

Prilično neozbiljna je izjava ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će, ukoliko se ne usvoji rebalans …

Leave a Reply

Your email address will not be published.