JPMorgan najavljuje koliko-toliko normalan Božić u Evropi

Bit će ovo najneobičniji Božićni praznici. Većina evropskih država zatvorena je zbog rastućeg broja slučajeva koronavirusa.

No, analitičari JPMorgana vjeruju kako ćemo ipak imati kakav-takav Božić.

Evropske zemlje bore se s drugim talasom infekcija koronavirusom. Kao rezultat toga, Njemačka i Francuska – dvije najveće ekonomije eura nalaze se u nacionalnim blokadama, a mnoge su druge države takođe pooštrile svoje mjere kako bi zaštitile svoje zdravstvene sisteme.

Pojačavanje ograničenja posljednjih nedjelja zadalo je novi udarac uslužnoj industriji, sa zabrinutošću koliko će mjere trajati.

“S obzirom na ogromnu količinu ekonomskih i socijalnih aktivnosti koje se odvijaju u decembru, presudno je znati hoće li se pridržavati trenutnih rasporeda”, rekao je David Mackie, ekonomist iz JPMorgan, u bilješci od četvrtka.

“Naša je procjena da će i biti”, rekao je.

Nacionalno zaključavanje Njemačke trebalo bi trajati do kraja novembra; u Francuskoj bi trenutna ograničenja trebala trajati do 1. decembra; a u Velikoj Britaniji najnovije zaključavanje treba da završi 2. decembra.

“Zaključavanje bi se trebalo ublažiti do početka decembra, što će omogućiti snažan rast ekonomskih i društvenih aktivnosti uoči praznika”, rekao je.

„Hoće li se dogoditi još jedna evropska blokada tokom ranih mjeseci sljedeće godine, tek ćemo vidjeti, a mnogo toga zavisi od razvoja događaja u kandidatima za vakcinu. Ali, za sada je učinjeno dovoljno da se infekcije preokrenu ”, dodao je Mackie.

JPMorgan proučavao je najnovije podatke o mobilnosti u Evropi, uspoređujući ih s onim što se dogodilo tokom prvog talasa. Banka je zaključila da je u Njemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji broj mobilnosti opao dovoljno da se širenje virusa održi pod upravljivom brzinom.

Nadalje, JPMorgan je takođe tvrdio da se u Republici Irskoj, Holandiji i Slovačkoj – gdje su ograničenja pojačana ranije u trenutnom drugom talasu – broj novih slučajeva smanjio tokom protekle nedjelje.

“Ova iskustva sugerišu da će ograničenja koja su postavljena u cijeloj Evropi posljednjih nedjelja biti dovoljna da ponovno uspostave kontrolu nad virusom, barem za sada”, rekao je Mackie.

Izvor: Seebiz.eu

Check Also

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *