Dolar blago oslabio, investitore brine širenje zaraze

Dodajte komentar

Kurs dolara skliznuo je u petak na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, zbog smanjenog apetita prema riziku jer investitore brine kakve će gospodarske posljedice imati snažan rast broja zaraženih u Evropi i SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, tokom prijepodneva iznosio je 92,82 boda, skliznuvši 0,15 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Kurs eura istovremeno je prema dolaru ojačao oko 0,2 posto, na 1,1830 dolara.

Jen, valuta utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, ojačao je 0,1 posto, na 105,02 jena za dolar, no ostaje na putu najvećeg nedjeljnog gubitka od aprila. U ponedjeljak je oslabio oko dva posto prema dolaru nakon objave vijesti američkog Pfizera o učinkovitosti od 90 posto njihova eksperimentalne vakcine protiv Covida-19.

Početni entuzijazam u vezi vakcine splasnuo je i trgovci su u četvrtak i petak više zazirali od rizika nakon što su čelnici američke centralne banke Fed i Evropske središnje banke (ECB) istaknuli kako ekonomski izgledi ostaju neizvjesni.

“Oporavak na tržištima nakon američkih izbora i vijesti o učinkovitoj vakcini iscrpio se. No, velike su šanse da tržište neće prebrzo ponovno doći u panično raspoloženje”, napisala je valutna analitičarka Commerzbanka Thu Lan Nguyen u bilješci klijentima, sugerirajući da bi se ekonomski oporavak u SAD-u mogao nastaviti uprkos naglom porastu broja zaraženih.

Što se Evrope tiče, njemački ministar zdravstva u petak je izjavio da je prerano reći koliko će najnovije zatvaranje trajati dok je francuski premijer poručio da mjere u Francuskoj neće biti ublažene još najmanje dvije nedjelje.

„Sve brine kako će izgledati četvrti kvartal s obzirom na mjere zatvaranja diljem Evrope”, napisao je u bilješci klijentima Marshall Gittler, čelnik istraživanja u BDSwiss Groupu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *