Treća regionalna UPSHIFT radionica

Laboratorija inovacija za mlade „Kreaktivator” realizuje treću regionalnu UPSHIFT radionicu u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u/između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije” koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Cilj ovog projekta su, prije svega, prekogranična saradnja i jačanje zajedništva koje će uticati na pozitivan odnos prema različitostima, na osjećaj pripadnosti zajednici, ali i najbitnije od svega, na želju mladih da doprinesu razvoju društva.

Kako se prijaviti za Treću regionalnu UPSHIFT radionicu?

UPSHIFT predstavlja intenzivnu radionicu, na kojoj deset odabranih timova uči kako da, od prepoznatog problema, prođe kroz sve bitne korake koji vode do kreiranja inovativnog rješenja, a sve to uz pomoć mentora. Kombinacijom kreativnog i inovativnog rada, konstantnim učenjem novih stvari, Laboratorija se trudi da pomogne mladima i adolescentima da pruže sopstveni doprinos poboljšanju stanja u lokalnim zajednicama.

Ovoga puta, nakon dvije uspješno organizovane regionalne UPSHIFT radionice, imajući u vidu trenutnu situaciju sa virusom COVID-19, Laboratorija inovacija za mlade „Kreaktivator”, odlučila je da treću regionalnu UPSHIFT radionicu organizuje onlajn preko Zoom i Miro aplikacije.

Regionalna UPSHIFT radionica će se održati tokom dva uzastopna vikenda – prvi dio radionice održaće se 12. i 13. decembra, dok će se drugi dio održati 19. i 20. decembra.

Mladi ljudi i adolescenti, koji imaju između 16-24 godina i dolaze iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije imaju pravo učešća na trećoj regionalnoj onlajn UPSHIFT radionici. Prijava za regionalnu UPSHIFT radionicu se može pronaći na sajtu www.kreaktivator.me. Forma je vrlo jednostavna i sastoji se iz sljedećih koraka:

  • Identifikacija prepoznatog problema iz lokalne zajednice;
  • Opis (pojašnjenje) problema kroz kratku, realnu priču iz vaše svakodnevnice;
  • Tri uzroka prepoznatog problema.

Učesnici se prijavljuju u timovima od 2 do 3 člana i naknadno će biti spojeni sa timovima iz druge države koji se bave srodnim problemima. Svakom timu biće dodijeljen mentor – mlada osoba, uspješna u sferi kojom se bavi, koja će mladima pomoći da od prepoznatog problema dođu do inovativnog rješenja, pritom prolazeći sve bitne korake koji su im potrebni za realizovanje njihovog projekta. Poslednjeg dana radionice, svaki od timova će imati priliku da rješenje do kog su došli prezentuje pred žirijem. Žiri će odabrati 5 rješenja za koja smatra da najbolje rješavaju dati problem i da su pogodna za realizaciju, i dodijeliti im grant u iznosu od 2.000 EUR za implementaciju.

Prijave se zatvaraju 29. novembra i bitna napomena je da se ovog puta mogu prijaviti i oni mladi koji su već učestvovali na nekom od ranijih programa Laboratorije inovacija za mlade „Kreaktivator” (UPSHIFT, Hakaton, Generation Unlimited izazov za mlade).

O Laboratoriji inovacija za mlade „Kreaktivator”

UNICEF je 2010. godine pokrenuo globalnu mrežu laboratorija za inovacije (Innovation Labs), prepoznajući da je za najbolju primjenu inovativnih rješenja potrebno duboko razumijevanje svih slojeva društva. Njen cilj je da prepozna i podrži mlade ljude i adolescente koji se suočavaju sa izazovima u lokalnoj zajednici i žele da ih riješe kroz inovativne ideje uz korišćenje dostupnih tehnologija.

„Kreaktivator” je dio šireg Programa Ujedinjenih nacija za osnaživanje mladih, pod nazivom „Kreaktivacija”, koji ima za cilj da doprinese kreiranju okruženja koje će osnažiti i motivisati mlade ljude da koriste postojeće i stvaraju nove prilike kako za lični, tako i za rast i razvoj cjelokupnog društva.

Check Also

Mješoviti rezultati na azijskim berzama

Azijski indeksi imali su u petak mješovite rezultate, jer su dionice Adani Enterprisesa pale i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.