EIB će podržati zelenu i digitalnu tranziciju regiona

Dodajte komentar

Evropska investiciona banka (EIB) pozdravlja spremnost lidera zemalja Zapadnog Balkana da pristupe realizaciji Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije i rade na razvoju zajedničkog tržišta, saopštila je ta banka Evropske unije.

EIB navodi da su u okviru ovog plana prioritet investicije u oblastima infrastrukture, kao i projekti koji omogućavaju zelenu i digitalnu tranziciju regiona ka inkluzivnim i održivim modelima ekonomije zasnovanih na znanju.

Predsjednik EIB-a Werner Hoyer izrazio je spremnost Banke Evropske unije da svojim investicijama direktno podrži sprovođenje ovih planova.

Grupa Evropske investicione banke, koja u svom sastavu pored EIB ima i Evropski investicioni fond (EIF), povećaće investicije u privatni sektor i omogućiti nove finansijske instrumente za njegov razvoj u okviru novog garancijskog instrumenta EU za Zapadni Balkan.

EIB će kao klimatska banka EU, obezbijediti finansijsku i tehničku podršku za investicije koje doprinose zelenoj tranziciji regiona Zapadnog Balkana, uključujući postepenu diversifikaciju energetskog sektora uvođenjem obnovljivih i održivih izvora energije kako bi region postepeno smanjio emisije ugljendioksida.

Ova inicijativa ima za cilj da pomogne Evropi da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinent u skladu sa planovima iz “Zelenog dogovora” Evropske komisije.

EIB će pojačati svoje investicije u projekte koji omogućavaju digitalnu transformaciju Zapadnog Balkana, a uvođenje “pametnih”, digitalnih tehnologija, doprinijeće održivom i inkluzivnom rastu ekonomija u regionu.

Izgradnja bolje energetske, digitalne i transportne mreže koje je EIB spremna da podrži pozitivno će uticati na razvoj regionalne ekonomije kroz efikasniju trgovinsku razmjenu, povećanu konkurentnost preduzeća i otvaranje novih radnih mesta.

Hoyer je podsjetio da je glavni cilj Berlinskog procesa da omogući više investicija u Zapadni Balkan, čemu je EIB spreman da doprinese kroz podršku Ekonomsko-investicionom planu.

– Za našu banku je veliko zadovoljstvo da kroz realizaciju ovog plana nastavi sa unapređivanjem svoje dugoročne saradnje sa Evropskom komisijom, zemljama članicama EU, srodnim međunarodnim finansijskim institucijama i partnerima sa Zapadnog Balkana. Kao klimatska banka EU, sa ambicioznim planom da doprinese borbi protiv klimatskih promena – pozdravljamo snažnu političku posvećenost lidera zemalja Zapadnog Balkana sprovođenju Zelene agende EU, rekao je Hoyer.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *