Talas bankrota modnih trgovaca u Njemačkoj

Nekoliko velikih modnih trgovaca u Njemačkoj bankrotiralo je ove godine. Industrija doživljava istorijski pad prodaje, čiji se kraj ne nazire. Međutim, neke kompanije takođe imaju koristi od korona krize.

Galeria Karstadt, Kaufhof, Esprit, Hallhuber ili Bonita: spisak modnih trgovaca koji su ove godine propali i prolaze kroz postupke zbog insolventnosti dugačak je, izvijestio je n-tv.

Pandemija korone pogodila je industriju, koju je već pogodio trijumf internet maloprodaje, poput cunamija. A ova oluja još uvijek nije gotova. Osiguravač kredita Euler Hermes očekuje dalje bankrote u narednim mjesecima. Iznad svega, sezona “kisjelog krastavca” s malim prometom od januara do marta biće test za neke kompanije, rekao je njemački šef osiguravajućeg društva Ron van het Hof.

– Samo oni koji sada mogu barem staviti mali jastuk tokom božićnog posla moći će ostati na površini do proljeće.

Ali to je upravo ono što će mnogim trgovcima u pješačkim zonama gradskih centara ove godine biti gotovo nemoguće.

Jer corona i djelimično zaključavanje nametnuto za novembar osiguravaju prazna gradska središta u važnom božićnom periodu. Broj posjetilaca trgovačkih ulica već je znatno opao posljednjih sedmica oktobra, navodi kompanija Hystreet, specijalizovana za mjerenje prometa kupaca u gradskim centrima.

A zatvaranje pabova, restorana, bioskopa, pozorišta i fitnes studija početkom novembra izazvalo je još veći pad broja posjetilaca. U prvim danima strožih pravila corone, radnje su zabilježile pad prodaje i do 80 posto, izvijestio je predsjednik Udruženja za trgovinu tekstilom (BTE) Steffen Jost.

Dodatni peh za industriju jeste da će veliki dan popusta, crni petak, 27. novembra, vjerovatno pasti u fazu djelimičnog zaključavanja.

Kriza pogađa ionako oslabljenu industriju. U prvih devet mjeseci ove godine Euler Hermes je već zabilježio osam glavnih insolventnosti u modnoj maloprodaji. U poređenju s prethodnom godinom, ovo je porast od oko 166 posto, naglasio je kreditni osiguravač – i to u vrijeme kada je stečaj u Njemačkoj opadao.

Industrija se godinama bori s dubokim strukturnim promjenama – porastom diskontnih tekstila poput Primarka i trijumfom maloprodaje online. Mnoge klasične tekstilne kompanije već su imale problema prije pandemije, kao što je kreditno osiguranje naglasilo.

Euler Hermes procjenjuje da će trgovci tekstila izgubiti ove godine prodaju zbog pandemije od oko 12 milijardi eura – gotovo petinu godišnje prodaje.

Prema BTE-u, to će biti iistorijski jedinstveni pad. Kriza u Coroni djelovala je poput katalizatora i nemilosrdno je razotkrila snage i slabosti pojedinih kompanija.

Online maloprodaja bila je glavni pobjednik krize. A izgledi su joj dobri i za 2021. godinu, prema Euleru Hermesu. Internet oslonac trenutno je posebno važan za maloprodaju.

– Oni koji su se prije pandemije dobro pripremili i ulagali za strukturne promjene mogli bi imati koristi od internet procvata u doba Covida, naglasio je stručnjak za industriju.

Trgovci u međuvremenu traže način kako maksimalno iskoriste tešku situaciju. Činjenica da su odgovori na izazove pandemije vrlo različiti vjerovatno samo pokazuje koliko je rieč o izazovima bez presedana.

Šef Toma Tailora, Gernot Lenz, na primjer, jasno je odbacio velike kampanje s popustima u trgovinskom časopisu “Textilwirtschaft”:

– U svakom slučaju neće biti masovnih smanjenja, najavio je.

Posljednji veliki njemački lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof ide upravo u suprotnom smjeru: prema vlastitim izjavama, pokrenuo je “najveću kampanju s popustima u svojoj istoriji” nakon početka djelimičnog zaključavanja.

Check Also

Prezentacija programa prestižnog univerziteta SRH Berlin University of Applied Sciences

Agencija International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice domaćin je brojnim prestižnim obrazovnim institucijama iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published.