Kineske tehnološke kompanije odahnule nakon Bajdenove pobjede

Kineska tehnološka industrija, jedna od glavnih meta američkog predsjednika Donalda Trampa u sukobu s Pekingom, nada se da izabrani predsjednik Džo Bajden može stvoriti konstruktivniji odnos, ali malo ko od analitičara smatra da će rivalstvo iščeznuti.

Trampov četverogodišnji mandat već je naučio tu industriju da se mora osloniti na vlastite snage, a Kina neće odustati od namjere da poboljša svoje tehnološke mogućnosti.

„Kad Bajden preuzme dužnost, tehnološke kompanije u Kini možda će odahnuti“, istakao je direktor Konzorcijuma za internet i društvo Univerziteta za komunikacije u Zhejiangu Fang Xingdon.

“Očekuje se da će SAD u najmanju ruku ponovo početi zagovarati otvorenost, da će ponovo poštovati ravnopravno tržište i zagovarati inovacije. Međutim, to neće značiti kraj tržišta i teorije igara na području sofisticirane tehnologije. Kina i SAD takmičiće se u sljedećoj deceniji istinskim inovacionim kapacitetima”, smatra on.

Washington tvrdi da kineski tehnološki divovi, poput Huawei Technologiesa, vlasnika TikToka ByteDancea i Tencent Holdingsa, predstavljaju prijetnju za nacionalnu sigurnost i uveo im je sankcije, koje su im poremetile lance nabavke i uskratile im mogućnost globalnog širenja.

Uvrštenjem na trgovinsku crnu listu, administracija Donalda Trampa stjerala je Huawei i ByteDance u ugao, a pristup američkim dobavljačima izgubile su i druge kineske kompanije.

Tramp je ByteDanceu naložio da proda američku podružnicu TikToka, zaprijetivši zabranom. Kineska kompanija sada pregovara s Walmartom i Oracleom o formiranju nove kompanije koja će nadgledati njeno poslovanje u SAD-u.

Huaweiju, najvećem svjetskom proizvođaču telefona i opreme za mobilne mreže, američke su trgovinske zabrane blokirale pristup čipovima lišavajući ga ključnih dijelova.

Kina vjerovatno neće biti tako visoko na listi prioriteta novog stanara Bijele kuće Bajdena, koji će se u prvom redu fokusirati na domaća pitanja, nagađaju analitičari Jeffriesa. Pod Bajdenom manje su šanse da Washington uvede zabranu svim kineskim tehnološkim kompanijama, smatraju.

Mnogi poslovni čelnici upozoravaju ujedno da su Trampove mjere razgolitile ranjivost kineskog tehnološkog sektora, pa su otklanjanje tog problema kineski čelnici u međuvremenu proglasili prioritetom.

Peking je posljednjih mjeseci u više navrata najavljivao novi model ekonomskog rasta s „dvostrukom cirkulacijom“. Ekonomija bi se tako trebala manje oslanjati na strana tržišta i tehnologiju, recimo, ulaganjima milijardi dolara u domaću industriju čipova.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 15. maj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *