Institut “Simo Milošević” u minusu 2,34 miliona eura

Institut “Simo Milošević” zabilježio je u trećem kvartalu gubitak od 2,34 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine bio u dobiti 1,1 milion eura.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi Instituta su na kraju septembra iznosili 4,06 miliona eura i bili su 2,4 puta manji nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi kompanije smanjeni su 25,8 odsto na 6,23 miliona eura. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi dostigli su 3,84 miliona eura, materijala 1,03 miliona eura, a amortizacije i rezervisanja 598,5 hiljada. Ostali poslovni rashodi iznosili su 750,61 hiljadu eura.

Ukupna aktiva kompanije na kraju trećeg kvartala vrijedila je 63,61 milion eura, što je 3,2 odsto manje u odnosu na uporedni period.

Dugoročna rezervisanja i obaveze iznose 1,06 miliona eura, a kratkoročna 10,96 miliona eura.

Neraspoređena dobit iznosi 1,13 miliona eura, a odložene poreske obaveze 1,48 miliona eura.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vile Oliva posjeduje 26,69 odsto akcija Instituta, a crnogorski Investiciono-razvojni fond 23,65 odsto.

Crnogorska Vlada posjeduje 19,19 odsto dionica Instituta, Fond zdravstva 10,23 odsto, a Zavod za zapošljavanje 3,41 odsto. Valeant Pharmaceuticals International California posjeduje 1,29 odsto, dok je iza CK Zbirnog kastodi računa 1 skriven vlasnik 1,22 odsto dionica. Iza UCB Zbirnog kastodi računa 2 nalazi se vlasnik 1,09 odsto akcija.

Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto vlasništva.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte krajem januara nije prihvatio izvještaj Tenderske komisije za privatizaciju o rezultatima pregovora za zaključenje ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala u Institutu “Simo Milošević”.

Ponudu za kupovinu 56,48 odsto akcija Instituta dostavio je konzorcijum češke kompanije Philibert i Vile Oliva, vlasnika biznismena Žarka Rakčevića.

Konzorcijum je ponudio deset miliona eura za 56,48 odsto državnih akcija u Institutu „Simo Milošević“ i 27,94 miliona eura investicija u narednih pet godina.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte ovlastio je krajem marta prošle godine Tendersku komisiju za privatizaciju da sa češko-crnogorskim konzorcijumom počne pregovore o zaključenju ugovora o prodaji Instituta „Simo Milošević“.

Check Also

Posjeti One poslovnicu na novom mjestu u Danilovgradu

Kompanija One će od danas u Danilovgradu biti prisutna na novoj lokaciji. Savremena poslovnica sadašnjim …

Leave a Reply

Your email address will not be published.