Crnogorski startap radi na kućnom monitoru simptoma Kovida-19

Crnogorski startap MECOnet u saradnji sa Laboratorijom za medicinsku elektroniku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i SMART4ALL završio je prvu fazu razvoja kućnog monitora COVID simptoma pod nazivom Syntrofos (grčki pratilac).

Dizajner Syntrofosa je, u pogledu hardvera i softvera, prof. dr Radovan Stojanović, šef Laboratorije za medicinsku elektroniku Elektrotehničkog fakulteta UCG, navode iz Univerziteta.

“Syntrofos je elektronski uređaj koji mjeri glavne simptome COVID-a kao što su temperatura, ritam disanja, puls, saturaciju, kašalj, rad srca. Informaciju prikazuje na mobilnom telefonu i šalje ih u COVID Centar. Na taj način je omogućeno da svako može imati personalni monitor COVID signala i pratiti vitalne signale povezane sa njim, u svakom trenutku”, kazao je Stojanović.

On dodaje da će verzija Syntrofos Basic pratiti temperaturu, puls, ritam disanja uz prikaz foto-pletizmografskog signala (PPG) i signala respiracije (Ritma disanja – RR).

Verzija Syntrofos Mid imaće i dodatno mjerenje respiracije, a Syntrofos Pro obuhvatiće mjerenje i ECG signala. Uređaj je veoma jednostavan za rukovanje, dodaju iz UCG.

MECOnet je zainteresovan i za partnere u ovom projektu koji će biti neprofitnog karatktera.

Više informacija dostupno je na ovom linku.

Check Also

Planirano zapošljavanje 327 državnih službenika

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Ažurirani kadrovski plan organa državne uprave i službi Vlade …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *