Dobit Saudi Aramcoa skoro prepolovljena

Dodajte komentar

Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u utorak da je treće tromjesečje zaključio s gotovo upola manjom neto dobiti zbog uticaja koronavirusa na potražnju i cijene nafte.

U razdoblju od jula do septembra neto dobit iznosila je 44,2 milijarde rijala (11,8 milijardi dolara). U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 79,8 milijardi rijala.

„U poređenju s istim razdobljem 2019. godine neto dobit u trećem tromjesečju 2020. uglavnom odražava uticaj nižih cijena sirove nafte i prodate količine (nafte), te slabijih rafinerijskih i marži u poslovanju s hemikalijama“, objavila je kompanija.

Rezultat je ipak gotovo dvostruko bolji nego u razdoblju od od aprila do juna koje je kompanija zaključila s neto dobiti od 24,6 milijardi rijala.

„U uslovima snažnih oscilacija na tržištu nastavljamo da promjenjujemo disciplinovan i fleksibilan pristup raspodjeli kapitala. Uvjereni smo da se Aramco može nositi s izazovnim vremenima i da ćemo ostvariti naše ciljeve”, rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor Amin Nasser.

U prvih devet mjeseci ove godine Aramco je prema izvještaju proizvodio 9,2 miliona barela sirove nafte dnevno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *