Drugi put u istoriji cijene struje u Norveškoj pale ispod nule

Dodajte komentar

Cijene električne energije u dijelovima Norveške po drugi put u istoriji u ponedjeljak su pale ispod nule, a stanovnici južne Norveške ‘plaćeni’ su za korištenje električne energije jer proizvođači električne energije moraju da plate za prodaju električne energije kada su cijene negativne.

Prema norveškom mediju E24, cijene električne energije u i oko Osla i Kristiansanda bile su negativne četiri sata u ranim satima ponedjeljka.

Ovo je drugi put u istoriji da su cijene električne energije u Norveškoj pale ispod nule. Početkom jula cijene električne energije u Norveškoj postale su negativne na jedan sat. Tada su neki od razloga za prvi slučaj negativne cijene električne energije ikada bili puno snijega u planinama, ograničen izvoz električne energije i početak ljetnih odmora tokom kojih je norveška potrošnja energije niža od uobičajene, prenosi Russia Today.

Nova negativna cijena električne energije do koje je došlo u ponedjeljak rezultat je obilnih kiša i vjetra posljednjih sedmica, kao i većeg uvoza nuklearne energije iz Švedske, rekli su analitičari za E24. Više od normalnih sezonskih temperatura također su doprinijele niskoj potražnji za električnom energijom na jugu Norveške.

S dolaskom zime u ovu nordijsku zemlju očekuje se i rast cijena električne energije, rekli su stručnjaci.

Norveška, najveći zapadnoevropski proizvođač nafte i plina, većinu električne energije generira iz hidroelektrana. Prema norveškoj kompaniji Statkraft, hidroenergija čini 99 posto ukupne proizvodnje električne energije u Norveškoj. Globalno, hidroenergija predstavlja otprilike jednu šestinu ukupne generirane opskrbe električnom energijom, kaže Statkraft.

Prema državnim statističkim podacima, hidroelektrane su u septembru 2020. godine činile 91,2 posto proizvodnje električne energije u zemlji, zatim vjetroelektrane s udjelom od 7,1 posto i termoelektrane s 1,6 posto. Posljednja godišnja procjena statističke organizacije Norveške pokazuje da su hidroelektrane činile 95,0 posto proizvodnje električne energije u zemlji u 2018. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *