„A gdje mi je sav onaj novac od prethodnih rođendana?“

Dodajte komentar
Ilustracija

Ako ste i vi kao mali sav dobijeni novac davali roditeljima na čuvanje, sigurno ste im bar jednom postavili ovo pitanje. Nakon njega bi obično uslijedilo potpuno razočaranje u vidu odgovora: „Morali smo da ti kupimo dva para kopački za fudbal i onu silnu opremu.“ ili „Sjećaš li se koliko smo kostima za ples i ostalih čudesa kupili ove godine?“

Sada, kada ste i vi roditelj, jedna od prvih stvari koju ste obećali sebi bila je da nećete dozvoliti svom djetetu da učini istu grešku. Otkad znate za Medo Štedo dječiju štednju, to je bar lako. Uplaćivaćete kako, koliko i kada želite, a isto mogu učiniti i bake, djedovi, rodbina, prijatelji i svi oni sa kojima iz godine u godinu odgovarate na pitanja: „Šta da kupim za ovaj rođendan?“

Medo Štedo dječija štednja omogućava da uplaćujete kako, koliko i kada vi to želite, a isto mogu učiniti i bake, djedovi, rodbina, prijatelji i svi oni sa kojima iz godine u godinu odgovarate na pitanja: „Šta da kupim za ovaj rođendan?“

I baš kad ste odlučili da trknete do banke i sav (preostali) novac od babina i rođendana ostavite na štednju, dobili ste poruku od majstora koji kaže da je kvar na automobilu koji ste jutros ostavili velik ⎼ nekoliko stotina eura velik. Šta sad da radite, kad znate da bez automobila ne možete funkcionisati, naročito u kišnim danima koji nam predstoje?

Naravno, pozajmićete novac iz djetetovog šteka, ostatak ćete dati na štednju, a pozajmljeni iznos ćete vratiti kada budete u mogućnosti. „Pa, da“, govorite sebi, „to je pravo rješenje, a i nije mi prvi put“, dok se istovremeno pitate da li ste vratili novac koji ste pozajmili prošle godine za kupovinu novih mašina za pranje i sušenje veša.

Ovdje se priča ne završava

„Kad već popravljam auto, daj da ga onda skroz sredim. Dubinsko pranje, nove presvlake i ima da zablista. Djetetu bi valjala nova auto-sjedalica. A kad smo već kod sređivanja, imam i ja dušu i zaslužujem da se častim poslije ovolikog pretrpljenog stresa“, čujete sebe dok iz šteka uzimate novčanicu po novčanicu, paralelno skrolujući kroz šarene „izloge“ internet prodavnica.

Po obavljenom poslu zadovoljstvo ne izostaje, ali ubrzo počinje da vas grize savjest. „To je novac koji je moje dijete dobilo, a ja sam upravo postala sve ono što sam govorila da nikada neću“, mislite u sebi dok se sjećate majčinih riječi: „Vidjećemo tebe kad budeš imala djecu“.

Na svu sreću, otvarate oči i shvatate da je sve ovo bio samo ružan san, ali i opomena da obratite pažnju na novac koji već dugo čuvate kod kuće i često dolazite u iskušenje da ga potrošite. Shvatate da bi do sada taj iznos bio uvećan da ste odmah stavili novac u banku, zahvaljujući odličnim kamatnim stopama na štednju, ali kao i za većinu stvari u životu, ni za ugovaranje štednje nikad nije kasno.3

Zašto štedjeti u banci, a ne ostavljati novac ispod dušeka ili u ormaru?

U banci koja je dio Grupe sa tradicijom štednje dugom preko 200 godina o sigurnosti vašeg novca ne morate brinuti, bilo da se opredijelite za dječiju štednju ili za novu, posebnu ponudu oročene štednje.

Ovo su dobro poznata mjesta na kojima se novac čuva i prva stanica provalnika, te su samim tim i visokorizična po pitanju bezbjednosti novca. Sa druge strane, kada novac treba povjeriti instituciji koja će ga čuvati, upravo je sigurnost jedan od ključnih kriterijuma. Razumno, novac ne pada s neba i ostanak bez njega je posljednja stvar koju želi svako od nas.

U banci koja je dio Grupe sa tradicijom štednje dugom preko 200 godina o ovome ne morate brinuti, bilo da se opredijelite za prethodno pomenutu dječiju štednju ili za novu, posebnu ponudu oročene štednje, čije posebne uslove možete iskoristiti do kraja novembra.

U oba slučaja će poslije određenog vremena iznos na vašem računu biti veći od početnog, što je, složićete se, sjajna motivacija. Dodatno, tu je i princip odloženog zadovoljstva, koji kaže da ne radimo samo ono što će nam donijeti trenutno zadovoljstvo, već i one stvari čije ćemo rezultate vidjeti tek nakon nekog vremena. Plodovi štednje su najslađi i sjetite se ovoga svakog puta kada dođete u iskušenje da uzmete novac sa štednog računa.

Ako vaše dijete postavi pitanje iz naslova…

Recite da nema razloga za brigu, a zatim ga upoznajte sa konceptom štednje. Prisjetite se priče „Cvrčak i mrav“, a zatim svom djetetu ispričajte kako je mrav, naspram cvrčka koji je vrijeme provodio zabavljajući se, vrijedno radio, trudio se i žrtvovao kako bi kasnije mogao uživati u plodovima svoga rada.

Napravite mini-izazov tako što ćete djetetu svakog dana dati po dva bombona i dogovoriti se da jedan pojede, a drugi sačuva. Na kraju sedmice imaće punu činijicu bombona. Tada mu objasnite da je slično sa novcem ⎼ kada redovno odvaja mali dio novca, vremenom će prikupiti iznos koji će biti dovoljan za kupovinu bicikla, trotineta, rolera ili igračke o kojoj sanja. Kako dijete bude starije, biće vam lakše da mu objasnite da je sav novac koji je dobijao kao mali na čuvanju u banci, koja kao nagradu isplaćuje kamatu.

Little boy playing with coins making stacks. Learning finanncial responsibility and planning savings concept.

Za kraj, ostalo je još samo da izaberete vrstu štednje koja je najbolja za vas. Znajte da koji god vaš izbor bio, sa odlukom da štedite za bolju budućnost vaše djece ne možete napraviti grešku. ?

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *