Telekom objavio poslovne i finansijske rezultate za treći kvartal

Dodajte komentar

Treći kvartal 2020. godine Telekom je završio ne samo kao tržišni lider u ukupnom broju postpejd korisnika, već i kao lider u oba postpejd segmenta – rezidencijalnom i biznis, i sa stabilnom korisničkom bazom, saopšteno je iz kompanije.

Prvo mjesto na tržištu mobilnog interneta je, kako su kazali, takođe zadržano, uz rast broja korisnika širokopojasnog interneta i televizije. Iz Telekoma takođe ističu predanost korisničkom zadovoljstvu kojem su se posebno posvetili u ovom osjetljivom periodu, i koje je poraslo u prethodnom kvartalu, naročito kada je riječ o pripejd korisnicima.

„Vjerujemo da je rast zadovoljstva naših korisnika rezultat stalnih inovacija u portfoliju naših proizvoda i usluga, kao i različitih aktivnosti kroz koje smo pokušali da na mikronivou prepoznamo njihove potrebe i izađemo im u susret. Takođe, u trećem kvartalu smo predstavili jedinstveni i do sada najinovativniji koncept Magenta 1 paketa, koji uz povoljnosti na koje su naši korisnici navikli – brži fiksni internet, TV bilo gdje i gigabajte za YouTube, HBO GO i radio na postpejd broju – nudi i mogućnosti koje su im prvi put na ovaj način dostupne u Crnoj Gori. Korisnici Magenta 1 paket već prepoznaju kao najbolje rješenje za cijelu porodicu, a servisi koje im nudimo sa našim partnerima dodatno ističu ovu dimenziju. Naime, udružili smo se s Lovćen Osiguranjem, ORYX Assistance i Kaspersky kako bismo korisnicima ponudili porodične dodatke poput osiguranja stana, pomoći na putu, i aplikacije Safe Kids za roditeljsku kontrolu, koji se putem Telekom ME aplikacije aktiviraju bez dodatnih troškova“, kazala je Dina Cibulskaja, izvršna direktorica Telekoma.

Međutim, epidemija virusa korona koja je imala značajan negativan uticaj na poslovanje u drugom kvartalu, posebno je obilježila treći kvartal.

Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je 20,0 miliona, što je 9,8% manje u odnosu na uporedni period iz prošle godine. Pad prihoda od 5,5 miliona (9,3%) u značajnoj mjeri uslovljen je gotovo nepostojećom turističkom sezonom, što se ogleda u padu prihoda od veleprodaje od 33% u poređenju sa prethodnom godinom, kao i za 24% nižim prihodima u pripejdu, i nižim prihodima u ICT-u i segmentu fiksne telefonije. Neto dobit iznosila je 1,8 miliona, što je za 2,3 miliona manje u poređenju sa istim periodom u 2019. godini.

Zadržano liderstvo u postpejdu, rast u fiksnim servisima

Krajem septembra 2020. godine bilo je aktivno 245 hiljada postpejd SIM kartica Crnogorskog Telekoma, što je za 7 hiljada, odnosno 3% više nego na kraju trećeg kvartala 2019. godine, dok je broj pripejd kartica manji za 39 hiljada (25%), što je posljedica uticaja pandemije na turističku sezonu. Broj korisnika mobilnog interneta ostao je stabilan, uz napomenu da nedostaje uobičajeni pozitivan učinak turističke sezone, i iznosio je 192 hiljade.

U trećem kvartalu ove godine, Telekom je zabilježio i rast broja korisnika u segmentima fiksnog interneta i televizije.

Nastavljeno je širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi korisnicima omogućili pristup mreži najvećeg kvaliteta. Optika je sada dostupna u 105 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao za 20% u poređenju sa trećim kvartalom 2019. godine, i iznosio je 25.200 korisnika. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 71 hiljade domaćinstava, dok je bilo priključeno 33.200 korisnika.

„Moramo takođe istaći i našu posvećenost promociji digitalnih alata i usluga, čija je upotreba porasla u drugom kvartalu, što je u trenucima epidemije od značaja za cijelo društvo i sve građane. Analizirajući potrebe korisnika u prethodnom periodu, odlučili smo da predstavimo inovativnu verziju aplikacije Telekom ME sa novim funkcionalnostima. U Telekomu podržavamo digitalne alate jer vjerujemo da uz malu pomoć tehnologije možemo napraviti velike stvari. Zbog toga smo – osim kako bismo korisnicima omogućili plaćanje računa, aktiviranje različitih opcija i pogodnosti, nadogradnju i produženje ugovora, organizovali još jednu digitalnu donatorsku akciju, ovog puta u partnerstvu s Mastercardom, i donirali Crvenom krstu za njihov projekat usmjeren na posebno ranjivu stariju populaciju u našoj zemlji. Iskoristili smo moć digitalnog za podizanje svijesti i organizovali humanitarnu akciju putem naše aplikacije”, zaključila je Cibulskaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *