Upotreba oldtajmera u Crnoj Gori ograničena na 120 dana godišnje

Dodajte komentar

Starodobno vozilo (oldtajmer) ne može se upotrebljavati u saobraćaju na javnom putu duže od 120 dana tokom jedne kalendarske godine, navodi se u Nacrtu pravilnika koje je pripremilo Ministarstvo saobraćaja, pišu Dnevne novine.

Pravilnikom, kojim se razvrstavaju oldtajmeri, Ministarstvo saobraćaja želi da uvede red, pa je pozvalo zainteresovanu javnost da se do 20. novembra izjasni o ovom dokumentu.

Oldtajmer je motorno vozilo proizvedeno prije 30 i više godina, koje je radi očuvanja istorijskog nasljeđa i tehničke kulture sačuvano ili ponovo sastavljeno u izvornom obliku i koje se ne koristi u svakodnevnom saobraćaju.

Zbog astronomskih cifara koji dostižu pojedini oldtajmeri, u svijetu je odavno trgovina ovim vozilima postala veliki biznis gdje se obrću milijarde eura. Uređenjem ove oblasti u Crnoj Gori, ljubitelji ovih automobila uživaće u istorijskom nasljeđu ali i njihovi četvorotočkaši dostizaće cifre od kojih se vrti u glavi. Zbog toga ovaj Pravilnik ima i veliku biznis dimenziju.

Postupak vrednovanja i razvrstavanja oldtajmera sprovodi se na osnovu zahtjeva koji podnosi vlasnik odnosno korisnik oldtajmera ovlašćenom pravnom licu (do sada je to bio Mašinski fakultet).

Prema kategorizaciji starosti, oldtajmer koji je proizveden do 31. decembra 1904. godine ima oznaku A odnosno spada u “Prva vozila”, dok auta proizvedena nakon 1. januara 1971. godine, uz uslov da su starija od trideset godina, imaju naziv “Vozila nakon 1970”.

Među najvrednijim oldtajmerima su oni proizvedeni između 1905. i 1918. godine koji se nazivaju “Veterani” i imaju oznaku B kao i oni proizvedeni između 1919. godine i 1930. godine koji se nazivaju “Antika” i klasifikovani su u C kategoriju.

Prema očuvanosti, oldtajmer može imati oznaku: original, izvorno, obnovljeno i prerađeno dok se tehnička kategorija može biti: serijsko, modifikovano, replika i vozilo izuzetak.

“Godina proizvodnje oldtajmera se određuje prema godini proizvodnje vozila ili dijelova vozila, prema priloženoj dokumentaciji za to vozilo ili prema dokumentaciji drugog vozila istog modela ili tipa. Podaci iz broja šasije (okvira), motora, dokaza o vlasništvu i drugog dokaza vezanog za vozilo, iz kojeg je moguće odrediti godinu proizvodnje predmetnog vozila, mogu biti korišćeni pri određivanju godine proizvodnje oldtajmera”, piše u Nacrtu pravilnika.

Lice koje upravlja starodobnim oldtajmerom je dužno da u vozilu, za vrijeme kretanja po javnom putu, ima knjigu upotrebe, popunjenu na propisan način i ovjerenu od strane organa državne uprave nadležnog za poslove saobraćaja.

Knjiga upotrebe oldtajmera predstavlja evidenciju korišćenja koju izdaje organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja, na zahtjev vlasnika odnosno korisnika starodobnog vozila (oldtajmera).

“Organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja vodi evidenciju o izdatim knjigama upotrebe starodobnog vozila koja sadrži naročito podatke o oldtajmeru i njegovom vlasniku odnosno korisniku. Lice koje upravlja oldtajmerom je dužno da izgubljenu, ukradenu ili uništenu knjigu upotrebe oglasi nevažećom u “Službenom listu Crne Gore”, u roku od osam dana od dana kada je knjiga izgubljena, ukradena ili uništena i da o tome bez odlaganja obavijesti organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja”, navodi se u Nacrtu pravilnika.

JEFTINIJA REGISTRACIJA U NAJAVI

Podsjetimo, Crna Gora je u maju ove godine dobila Savez oldtajmera. Savez je najavio da će se izboriti za jeftiniju registraciju, oslobađanje od taksi i niz drugih povoljnosti.

Od ranije je poznato da svako sertifikovano oldtajmer vozilo biće obilježeno posebnim braon registarskim tablicama, kako bi se na ulici odmah znalo o kakvom vozilu se radi, a ona će biti oslobođena svih taksi i putarina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *