Turska lira potonula rekordno nisko u odnosu na dolar

Turska lira je pala na rekordno nisku vrijednost od 8,15 lira na prema jedan dolar, uslijed zabrinutosti investitora zbog turske ekonomije koja je pogođena koronavirusom, ali i sukobom sa saveznicima iz NATO-a.

Analitičari slabljenje lire pripisuju zabrinutosti investitora zbog turske inflacije prošlog mjeseca. Rast ključne kamatne stope bi mogao prigušiti inflaciju i podstaći investitore da kupuju liru međutim centralna banka je nije podignula.

Osim toga, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nije u dobrim odnosima ni sa Francuskom, a ni Sjedinjenim Američkih Državama što utiče na zabrinutost investitora i kupovinu lire.

“Rastuće geopolitičke tenzije sa SAD-om i EU su novi izvori pritiska koji slabe liru”, rekao je turski trgovac devizama.

Analitičar iz Rabobanka Piotr Matys je rekao da takođe postoji zabrinutost da bi, ukoliko na predsjedničkim izborima pobijedi Joe Biden, mogle biti uvedene ozbiljne sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog obrambenog sistemaS-400.

Lira je ove godine izgubila 26 posto vrijednosti, a turska vlast je u proteklih 18 mjeseci potrošile oko 134 milijarde dolara kako bi održali svoju valutu.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.