Njemačka zatvara sve barove, restorane i fitness centre

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi u srijedu s premijerima saveznih pokrajina da dogovori zatvaranje svih restorana i barova od 4. novembra kako bi se zaustavilo širenje virusa, a samo bi škole i dječji vrtići radili, stoji u nacrtu predloga.

Prema novim mjerama ljudi bi mogli izlaziti samo s članovima domaćinstva, stoji u tekstu predloga suzbijanja virusa u Njemačkoj u kojoj je u utorak ujutro potvrđeno 14.964 novozaraženih osoba.

Predviđene su kazne za one koji prekrše propise, ali ne iznose se pojedinosti o tome.

Eksponencijalni rast u gotovo svim njemačkim pokrajinama govori da brojne zdravstvene vlasti ne mogu ući u trag svim infekcijama i zato je nužno smanjiti kontakte među ljudima u nadi da tako jake mjere neće biti potrebne tokom Božića.

Ako čelnici 16 njemačkih saveznih pokrajina prihvate nacrt novih mjera na telefonskoj konferenciji predviđenog kasnije tokom današnjeg dana, tada će se zatvoriti dvorane za fitness, klubovi i kino dvorane, pozorišta, opere i otkazati koncerti.

Proidavnice bi mogle ostati otvorene budu li primjenjivale stroge higijenske mjere i ograničile broj kupaca, a restorani će isporučivati hranu samo za dostavu.

Njemačka je bila mjesecima hvaljena jer je uspjela da ograniči širenje zaraze u prvoj valu daleko bolje od drugih velikih sila, no sada je suočena s ubrzanim rastom infekcija.

Vlada je do sada izbjegavala da uvede drugo zaključavanje pošto je prvo razdoblje takvih mjera teško pogodilo ekonomiju.

No Merkel je u utorak upozorila na opasnost za njemački zdravstveni sistem ako zaraza nastavi eksponencijalno da raste, a ministar Peter Altmaier rekao je da bi Njemačka do kraja nedjelje mogla imati 20.000 novozaraženih na dan.

Altmaier je za njemačku mrežu ARD u srijedu kazao: “U vrlo smo teškoj situaciji s pandemijom. Brojke zaraze eksplodiraju i prijete kapacitetu zdravstvenog sistema i prema tome i ljudskim životima i mi moramo djelovati”.

Predviđa se da savezna vlada osigura finansijsku pomoć kompanjiama koje će biti najteže pogođene zatvaranje, stoji u nacrtu koji će biti predstavljen kasnije u srijedu.

Samo “nužna, neturistička” noćenja biće dopuštena, a bordeli, bazeni, kozmetički studiji i saloni za masaže i tetoviranje moraće se svi zatvoriti. Ostaće otvoreni frizeri i fizioterapeutski centri.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *