Kina i Rusija preuzele od EU posao rekonstrukcije pruga u Srbiji

Dodajte komentar

Većim dijelom Kina, ali i Rusija, preuzele su radove, kreditiranje, ali dijelom i dokumentaciju koju je pripremila EU na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji. Riječ je modernizaciji oko 400 kilometara željezničkih pruga koje decenijama propadaju.

To proizilazi iz podataka o učešću EU u finansiranju modernizacije željeznica u Srbiji, koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) dobio od Delegacije EU (DEU) u Srbiji.

EU je kroz bespovratna sredstva bila uključena u brojne projekte na modernizaciji željezničkih pruga, za ključne i najduže dionice – ka granicama sa Mađarskom na sjeveru i sa Severnom Makedonijom na jugu.

U Delegaciji EU za RSE ovim povodom kažu da su i dalje spremni da „finansijski učestvuju na važnom infrastrukturnom projektu izgradnje pruge između Beograda i Niša“.

Tu napominju da su o tome razgovarali i sa zvaničnicima Srbije, koji međutim kao partnera na ovom projektu – ističu Kinu.

Da je tako, potvrđeno je i za RSE u odgovoru iz nadležnog ministarstva u Vladi Srbije.

„Predviđena je realizacija ovog projekta (pruga između Beograda i Niša) sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (Kineska korporacija za puteve i mostove) uz korišćenje preferencijalnih kineskih kredita“, navodi se u izjavi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za RSE i dodaje da je procijenjena vrijednost projekta oko dvije milijarde eura.

Radovi bi, kako je u julu, u video poruci na svom Instagram profilu rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, trebalo uskoro da počnu.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *