EBRD odobrio 30 miliona eura za bankarski sektor u BiH

Dodajte komentar

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Manuel Nesl potpisali su danas Sporazum o zajmu u vrijednosti 30 miliona eura koji je namijenjen za podršku Agenciji za osiguranje depozita /AOD/ i bankarskom sektoru u BiH.

Bevanda je naglasio da je izuzetno značajno da su ova sredstva obezbijeđena u vrijeme pandemije kada se mijenja stanje u ekonomiji, a time i u bankarskom sektoru, što otvara određene rizike poslovanja.

“Finansijski sektor je stub svake ekonomije i njegova stabilnost predstavlja prioritet svake zemlje. Agencija je jedan od učesnika mreže za finansijsku sigurnost i ima posebnu ulogu u očuvanju stabilnosti. Zbog toga je ovaj projekt još važniji”, rekao je Bevanda.

On je naglasio da saradnja sa EBRD-om daje rezultate u mnogim oblastima života na području cijele BiH, a da je ovim sporazumom ojačan i bankarski sektor i agencija koja reguliše ovu oblast, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Projekat će se sprovoditi tako da će Agencija osigurati stend-baj aranžmane u vidu kreditne linije od 30 miliona eura i imati na raspolaganju dostupna rezervisana sredstava koja se mogu koristiti pod posebno definisanim uslovima i okolnostima.

Ovim će biti ispunjeni i određeni uslovi postojanja rezervne kreditne linije u skladu sa preporukama Međunarodnog monetarnog fonda.

Na osnovu ovog sporazuma uslovi zajma su povoljni uz rok otplate od osam godina, uključujući pet godina grejs perioda na otplatu glavnice, te otplata kredita u 16 jednakih polugodišnjih rata.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera radi sprečavanja širenja virusa korona i propisanih epidemioloških mjera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *