Građani zaduženi preko 1,4 milijarde eura u bankama, privreda gotovo 1,8 milijardi

Ukupan iznos zaduženja privrede kod banaka je gotovo 1,8 milijardi eura, a fizička lica su dužna preko 1,4 milijarde eura.

To je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti saopštio Jovan Marković iz sektora za kontrolu banaka Centralne banke Crne Gore.

On je kazao da negativan uticaj pandemije koronavirusa nije zaobišao ni Crnu Goru, te da su najviše pogođeni sektor turizma i usluga.

Marković je istako da je CBCG na vrijeme reagovala i uvela set proaktivnih mjera kako bi pomogla građane i privredu…

Podsjetio je da je Savjet CBCG donio mjeru kojom je omogućeno građanima koji imaju kredite, a koji su nakon 31. marta ostali bez posla, da stopiraju otplatu na šest mjeseci. Uslov za aktivaciju tog moratorijuma je da na kraju decembra 2019. klijent nije imao kašnjenje u otplati duže od tri mjeseca i da kredit na taj dan nije bio klasifikovan kao nekvalitetan.

Moratorijum važi i za korisnike kredita kod mikrofinansijskih institucija i lizing kompanija.

Jedna od mjera podrazumijeva da su banke dužne da građanima – korisnicima kredita kojima je zbog posljedica pandemije na poslovanje njihovih poslodavaca, smanjena zarada za najmanje 10 odsto, na njihov zahtjev, odobre restrukturiranja kredita, u smislu produžetka roka otplate.

Za osobe čija je neto zarada prije smanjenja iznosila 550 eura ili više, restrukturiranje se vrši ako je toj osobi, nakon smanjenja zarade i plaćanja rate za kredit, ostao raspoloživi iznos manji od 220 eura. Za tu kategoriju će se produžiti rok otplate kredita tako da iznos neopterećenog dijela zarade, nakon izmjene plana otplate, ne bude manji od 220 eura, prenose Vijesti.me.

Za korisnike kredita čija je neto zarada prije smanjenja bila ispod 550 eura iz CBCG su najavili produžetak roka otplate tako da iznos neopterećenog dijela zarade, nakon izmjene plana, ne bude manji od iznosa neopterećene zarade prije smanjenja.

Check Also

Bitcoin katapultiran iznad 39.000 dolara, prvi put u šest nedjelja

Kraj jula donio je noivi uzlet bitcoina na tržištu kriptovaluta. Bitcoin je rano jutros uzletio …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *