Američke sankcije i za kompanije koje grade “Turski tok”

Američka vlada objavila je da proširuje sankcije protiv svih “aktera tehničke i materijalne podrške” modernizacije brodova angažovanih na završetku Sjevernog toka 2 i Turskog toka, piše Politika.

Novo proširenje sankcija protiv infrastrukture za ruski gas odnosi se sada i na sve projekte koji proizlaze iz njih, odnosno i na kompanije koje u ovom trenutku rade na najavljenim produžecima Turskog toka na Balkanu, koje počinje od Bugarske.

Američki Stejt department saopštio je da će, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti evropske energetske bezbjednosti (PEESA) iz 2019. godine, američki državni sekretar predati Kongresu izvještaj u kojem identifikuje:

  • Brodove koji postavljaju cjevovode na dubinama od 30 metara i više, u izgradnji Sjevernog toka 2, Turskog toka, kao i bilo kojeg projekta koji je nasljednik bilo kojeg od ta dva projekta.
  • Strance koji su svjesno učestvovali u prodaji, iznajmljivanju ili obezbeđivanju brodova za gradnju tih projekatat, ili su omogućili varljive ili strukturne transakcije za obezbjeđivanje tih brodova.

Izuzeće od ovih sankcija moguće je ako firme i pojedinci koji se prepoznaju u gornjim opisima u 30 dana, počev od 20. oktobra, prekinu označene aktivnosti.

Najnovije smjernice Stejt departmenta mogle bi dovesti do obaveznog uvođenja sankcija Gaspromu, procjenjuje konsultantska kuća ClearView Energy Partners iz Vašingtona.

Na berzama procjenjuju da je za završetak Sjevernog toka 2 i puštanje sibirskog gasa do Njemačke potrebno četiri do pet mjeseci, pod uslovom da nema snažnih kontravetrova koji bi produžili izgradnju.

Check Also

Kina: Zaslužujemo bolji tretman u svjetskim medijima

Posljednjih mjeseci svjedoci smo prilično oštrih napada najvećih zapadnih medija na sve ono što savremena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *