Ko je odgovoran za uništavanje šuma?

Građanski pokret URA podržao je osnivače udruženja Drvoprerađivači iz Plava jer, kako su kazali, dvadeset firmi članica udruženja godinama zbog privilegovanih pojedinaca teško dolazi do sirovina. Poručili su im da će nadležne institucije, čim se formira nova Vlada, raditi na rješavanju tog problema.

“Dvadeset firmi članica udruženja Drvoprerađivači iz Plava godinama zbog privilegovanih pojedinaca teško dolaze do sirovina, a njihovi osnivači porodice prehranjuju više zahvaljujući pomoći iz dijaspore, nego od sopstvenog rada. Oni koji bi o tome trebalo da vode računa, poput Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i Uprave za šume, prave se mrtvi”, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Kako ističu, ovim putem pružaju podršku osnivačima udruženja iz Plava i kažu da će se nadležne institucije čim se formira nova Vlada upustiti u rješavanje ovog problema.

“Koncesionari godinama sistematski uništavaju šume, tako da gotovo svi drvoprerađivači u Crnoj Gori imaju muke sa obezbjeđivanjem sirovina. Tome se mora stati na put”, kazali su iz URE.

Osvrnuli su se i na navode Uprave za šume da u Crnoj Gori ima toliko drvoprerađivača da je nemoguće svima obezbijediti sirovinu.

“Iz Uprave za šume proglasili su se nenadležnim za dodjeljivanje šume i drvnih sortimenat a bez javnog raspisivanja poziva, jer bi, kako objašnjavaju, to bilo kršenje propisa koji uređuju ovu oblast. Iz resora Milutina Simovića nastavljaju sa prebacivanjem odgovornosti, kazavši da su svi njihovi odgovori sadržani u odgovorima Uprave za šume. Dakle, neko mora biti nadležan za ovo pitanje. Kako se ove dvije institucije između sebe ne umiju dogovoriti ko je taj, nastavljaju da pokazuju nemjerljiv nivo nekompetencije i nemara, a ispaštaju građani”, ističu iz URE.

Kako još napominju iz URE, nastavlja se stara praksa, sada već tehničke Vlade da se, služeći se obmanama, žele opravdati u javnosti zbog svog nečinjenja i nebrige.

“Šuma je dobro od opšteg interesa, a država njome upravlja preko uprave za tu djelatnost. Građanski pokret URA će se nakon formiranja Vlade prvo angažovati da utvrdi posljedice i štetu izazvanu višegodišnjim neracionalnim gazdovanjem šumskim resursima, a potom i krenuti u rješavanje ovog problema, zbog kog mnogi u Crnoj Gori, u doba pandemije, nemaju ni osnovnih uslova za život”, zaključili su iz URE.

 

Check Also

Vrijedna oprema predata Udruženju vodovoda iz Crne Gore

U ime Vlade Njemačke, GIZ je predao zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju Udruženju vodovoda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *