Zašto evropske visokotehnološke kompanije rijetko izlaze na berzu?

Dodajte komentar

Prema podacima kompanije za istraživanje tržišta kapitala PičBuk (PitchBook), Evropa je ove godine imala samo 26 tehnoloških inicijalnih javnih ponuda (IPO). Istovremeno je u SAD-u 70 tehnoloških kompanija na ovaj način izašlo na berzu, a u Kini čak 92 firmi, piše CNBC.

Vrijednost tehnoloških IPO-a u Evropi dostigla je samo 6,7 milijardi dolara u poređenju sa 72,8 milijardi dolara u Kini i 118,19 milijardi dolara u SAD-u.

Zašto Evropa zaostaje?

Na osnovu analize podataka PičBuka, konsultantska firma Mekinzi (McKinsey) je utvrdila da je Evropa “odgovorna” za više od trećine novoosnovanih preduzeća u svijetu u posljednjoj deceniji, ali da je činila samo 14 odsto takozvanih kompanija “jednoroga”, tehnoloških firmi sa procijenjenom vrijednošću većom od milijardu dolara.

To nagovještava problem skalabilnosti, kažu analitičari. Iako je tehnološka industrija Evrope posljednjih godina znatno ojačala, neki startapi se bore da pređu u kasnije faze rasta, usred prepreka za prikupljanje sredstava i zapošljavanje talenata.

Prema Mekinziju, evropska preduzeća su prikupila samo 8 odsto odgovarajućeg “Series D” kapitala i svega i 13 odsto “Series E” finansiranja, dok su investitore u najkasnijim fazama pretežno “ugrabile” njihove američke kolege.

U međuvremenu, evropski osnivači startapa žale se da su pravila regiona oko udjela u opcijama, putem kojih zaposleni imaju mogućnost da akcije kompanije u kojoj rade, znatno nepovoljnija nego u SAD-u.

IPO se smatra važnim događajem za likvidnosti preduzeća, ali i zaposlenih i ranih investitora, jer im omogućava da unovče svoje dionice na tržištu kapitala.

“Ova pitanja mogu učiniti evropske startape sklonijim ograničavanju rizika u sprovođenju izlaznih strategija, uključujući trošenje nedovoljno novca na proširenje (kapaciteta)”, napisao je Mekinzijev tim za tehnologiju, medije i telekomunikacije u nedavno objavljenom članku.

Još jedna stvar koja je Evropi nedostajala i 2020. godine jesu dodatne mogućnosti za listing na inostranim berzama.

“Jednostavno rečeno, Evropi je potrebno više tehnoloških IPO-a”, ocjenjuju analitičari.

Više listinga visokotehnoloških kompanija pomoglo bi u stvaranju grupacija preduzeća, interesovanja i analitičara u industriji, što bi stoga povećalo interesovanje investitora za evropske tehnološke firme, dodaje se u analizi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *