U zemlju stiglo 468 miliona eura stranih direktnih investicija

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u osam mjeseci ove godine iznosio je 468,2 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 148,3 miliona, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u avgustu je iznosila 319,9 miliona, što je 23,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 9,1 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada vlasničkih ulaganja”, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo skoro 17 miliona, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 131,4 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 148,8 miliona , što čini 31,8 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 62,8 miliona, a u preduzeća i banke 86 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi interkompanijskog duga iznosio je 291 milion eura, što je 38 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Check Also

Od srijede ugostiteljski i uslužni subjekti rade od sedam do 18 časova

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je danas nove mjere koje će važiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *