Hrvati strahuju od rasta cijena nakon uvođenja eura

Građani Hrvatske najveću prednost eventualnog uvođenja eura vide u izjednačavanju Hrvatske s ostatkom Evropske unije i jednostavnijem plaćanju, dok su najveće bojazni vezane za eventualni rast cijena i gubitak “monetarnog suvereniteta”, pokazuju rezultati ankete portala MojPosao.

Prema istraživanju sprovedenom putem servisa MojaPlata na više od 3.500 ispitanika, više od trećine anketiranih, njih 35 odsto, niti podržava niti ne podržava uvođenje eura, odnosno nemaju jasno definisan stav i ti ispitanici su izuzeti iz dalje obrade.

Od građana koji imaju mišljenje o toj temi, njih 54 odsto podržava uvođenje eura, dok 46 odsto ne podržava ulazak Hrvatske u eurozonu. Promjenu valute u većoj mjeri podržavaju stariji ispitanici, pa se tako oni stariji od 46 godina u 65 odsto slučajeva pozitivno izjašnjavaju o toj temi, a kod mlađih od 25 godina pozitivno misljenje ima 49 odsto.

Uvođenje eura podržava 64 odsto anketiranih muškaraca i 43 odsto žena, prenosi Seebiz. Istraživanje je pokazalo i da su za uvođenje eura oni s višim platama – za uvođenje eura je 74 odsto onih s neto zaradom višom od 8.500 kuna, dok je kod onih s primanjima nižima od 4.500 kuna taj postotak 43 odsto.

Anketirani smatraju da će se napuštanjem kune ukloniti valutni rizik povezan s kursom i istovremeno dobiti stabilnija valuta, dok dio građana procjenjuje da će uvođenje eura doprinijeti padu kamatnih stopa na kredite i smanjenju troškova koji nastaju u mjenjačnicama prilikom zamjene kuna u euro.

Kad je o nedostacima riječ, ispitanici se u prvom redu pribojavaju povećanja cijena i gubitka “monetarnog suvereniteta”, a svaki treći ispitanik smatra da je prelazak na euro suviše komplikovan, a četvrtina građana ističe nemogućnost korišćenja deviznog kursa na povećanje konkurentnosti ekonomije.

Check Also

“Povećanje zarada javnom sektoru čim bude potpisan Granski kolektivni ugovor”

Premijer Dritan Abazović kazao je da su prosvjetni radnici i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova već …

Leave a Reply

Your email address will not be published.