Rusija poziva BRICS partnere da se pridruže masovnim arktičkim naftnim i gasnim projektima u zemlji

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak pozvao je kolege zemlje članice BRICS da učestvuju u ruskim projektima energetskog razvoja na Arktiku.

Novak je rekao da se rezerve ugljovodonika na ruskom Arktiku procjenjuju na 7,33 milijarde kubnih tona nafte i 50,45 biliona kubnih metara prirodnog gasa. To je 24,7 posto, odnosno 72,1 posto ukupnih nadoknadivih rezervi Rusije.

Prema Novaku, koji je prošle sedmice održao video konferencijski sastanak sa ministrima energetike BRICS, Rusija je na prvom mjestu u svijetu po dokazanim rezervama. Prošle godine je zemlja postala jedan od pet najboljih svjetskih proizvođača LNG, a do 2035. godine očekuje se da Rusija poveća proizvodnju sa sadašnjih 29 miliona na 140 miliona metričkih tona LNG godišnje.

Ruski ministar energetike rekao je da će prirodni gas biti jedan od najperspektivnijih i ekološki najprihvatljivijih ugljovodonika 21. vijeka i da će u doglednoj budućnosti konvencionalni izvori energije i dalje činiti najznačajniji dio globalne energetske bilance.

„Prema prognozi BRICS platforme za saradnju u energetskom istraživanju, do 2040. godine udio fosilnih izvora energije činit će više od 70 procenata energetskog bilansa naših zemalja“, rekao je on.

„Pozivam naše partnere iz BRICS da učestvuju u sprovođenju zajedničkih projekata nafte i gasa na Arktiku. Već sarađujemo sa nearktičkim državama poput Japana, Kine i Francuske“, dodao je.

Objasnio je da arktički ugljovodonici imaju značajnu konkurentsku prednost zbog pogodnosti Sjevernog morskog puta kao najkraćeg morskog puta kojim se arktički ugljovodonici dovode do potrošača. Prema Novakovim riječima, četiri od osam novih postrojenja za tečnost, koja se planiraju u Rusiji, nalazit će se na Arktiku (Obski LNG, Arctic LNG, Arctic LNG 2 i Arctic LNG 3). Dva će se graditi na ruskom Dalekom istoku (LNG sa Dalekog istoka i LNG u Vladivostoku), a druga dva na obali Baltičkog mora (Baltički hemijski kompleks i LNG Portovaya).

Check Also

U Herceg Novom do sada ostvareno 86 odsto turističkog prometa

U Herceg Novom trenutno boravi 27.766 gostiju i upoređujući sa istim datumom iz 2019. to …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *