Ulcinj kasni s uplatom četvrt miliona eura

Dodajte komentar

Dospjele obaveze za plaćanje Opštine Ulcinj i njenih javnih preduzeća i ustanova prema državi dostigle su iznos od 727.540 eura, od čega je uplaćeno 475.128 hiljada, dok je iznos od 252.412 hiljada još nije uplaćen.

To su podaci koji su zvanično saopšteni “Vijestima” iz Poreske uprave (PU).

“Evidentno je kašnjenje u izmirivanju tekućih obaveza i biće preduzete sve mjere da se i kod ove kategorije poreskih obveznika naplate potraživanja shodno Zakonu o poreskoj administraciji“, rečeno je u PU.

5,93 miliona eura iznosio je reprogramirani dug Opštine Ulcinj nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom finansija

Objašnjeno je da su u cilju naplate poreskog duga sprvođene i mjere prinudne naplate i da je kod Komunalnog preduzeća Ulcinj blokadom žiro-računa naplaćeno nedavno više od 70 hiljada eura.

Direktor ulcinjskog Komunalnog Skender Kalezić potvrdio je “Vijestima” da je to preduzeće bilo deset dana u blokadi zbog obaveza prema Poreskoj upravi.

“Dug smo izmirili sopstvenim novcem”, kazao je Kalezić.

U PU su podsjetili da je potpisivanjem ugovora sa Ministarstvom finansija, Opština Ulcinj sa lokalnim javnim preduzećima i ustanovama – Vodovod i kanalizacija, Komunalne djelatnosti, Centar za kulturu, RTV Ulcinj, Agencija za izgradnju i razvoj Ulcinja, JP za uzgoj i zaštitu divljači” i Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Sirena”, čije poreske obaveze je preuzela, reprogramirala poreski dug u ukupnom iznosu od 5,93 miliona eura.

“Po tom osnovu do sada je dospjele za plaćanje obaveze u iznosu od 727.540 eura od čega je uplaćeno 475.128 eura, dok je iznos od 252.412 eura još uvijek nije uplaćen. Pored navedenih obaveza kod Opštine Ulcinj evidentno je kašnjenje u izmirivanju tekućih obaveza, a kod lokalnih javnih preduzeća i ustanova u izmirivanju tekućih obaveza i obaveza odloženih shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja”, kazali su iz PU.

“Vijestima” nijesu dostavljeni pojedinačni podaci o poreskom dugu za Opštinu i njena javna preduzeća i ustanove, uz obrazloženje da oni predstavljaju poresku tajnu prema članu 16 Zakona o poreskoj administraciji.

Teška finansijska situacija je, prema saznanjima “Vijesti”, i u svim ostalim javnim preduzećima i ustanovima, pa ih izvjesno čeka sudbina lokalanog Komunalnog preduzeća.

Ipak, u Opštini je nastavljen trend zapošljavanja i to na neodređeno vrijeme, uprkos višku broja zaposlenih, što je u nekoliko navrata potvrdio i predsjednik Opštine Ljoro Nrekić.

Iz PU su kazali da u granicama zakonskih ovlašćenja, u kontinuitetu izvještavaju javnost o kretanju obaveza opština i sastancima koji se održavaju, a sve to u cilju obezbjeđenja većeg stepena poreske disipline.

“Imajući u vidu da je kod Opštine Ulcinj, kao i još nekoliko opština došlo do kašnjenja u izmirivanju obaveza, kao i da je PU uložila maksimalne napore da ne dozvoli isplatu neto zarada zaposlenima u bilo kojoj opštini ili javnom preduzeću, čime bi se kreirao novi poreski dug, to je insistirano na racionalizaciji broja radnih mjesta i uspostavljanju održivog poslovanja i servisiranja poreskih obaveza. U tom cilju održano je više sastanaka sa rukovodstvom opštine i lokalnih javnih preduzeća, kao i sa Zajednicom opština“.

Ističu da uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj su se našle brojne opštine zbog loše turističke sezone izazvane pandemijom, za šta PU ima razumijevanje, mora se naglasiti da će i kod ove kategorije poreskih obveznika, kao kod svih ostalih, biti preduzimane dostupne mjere za naplatu poreskog duga propisane Zakonom o poreskoj administraciji.

Elezagić: Vlasti odgovorne što smo jedina siromašna opština na primorju
Ekonomista Skender Elezagić tvrdi za “Vijesti” da je ekonomska stvarnost u Ulcinju trenutno sigurno još sumornija nego što izgleda.

Naglasio je “da je važno reći da ona nije takva samo zbog propale turističke sezone“.

“Nedostatak bilo kakve vizije ekonomskog razvoja Ulcinja kod loklanih i državne vlasti, stvorilo je od perspektivnog grada sa najvećim razvojnim potencijalima u Crnoj Gori jedinu nerazvijenu opštinu na crnogorskom primorju. Plašim se da će naredni mjeseci pokazati sve razorne posljedice, koje na jednu tako slabašnu ekonomsku strukturu može da ostavi samo jedna propala turistička sezona“, kazao je Elezagić.

Procjenjuje se, kako je naveo, da je u Ulcinju ove sezone ostvareno svega 10-20 odsto prihoda od turista u odnosu na prošlu i pad prihoda za 50 do 60 miliona, što će ostaviti ozbiljne posljedice i na poslovanje trgovinskog sektora i uslužnih djelatnosti.

“Sve to će dovesti do smanjenja broja zaposlenih i pada zarada. Imajući u vidu da su i privredni subjekti i građani Ulcinja značajno opterećeni kreditnim obavezama, izvjesno je da će doći do ozbiljnih poteškoća u redovnom servisiranju”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *