Raspisan tender za kontrolu privatizacije HTP Boka i hotela Lido

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je tender za izbor kontrolora četiri ugovora o privatizaciji, koje je Vlada potpisala od 2005. do 2007. godine. Riječ je o privatizacijama HTP Boka i ulcinjslđh hotela “Grand Lido” i apartmani “Lido”, “Galeb” i “Mediteran”.

Za privatizaciju hotela “Galeb” i “Mediteran” traže kontrolu za 2020. godinu, za “Grand Lido” i apartmane “Lido” od momenta potpisivanja ugovora 2006. zaključno sa 2020. godinom, dok za ugovor sa Vektra Montenegrom o privatizaciji HTP Boke traže izvještaj godinu prije potpisivanja ugovora zaključno sa ovom godinom.

Kontrola realizovanih obaveza iz ovih i još dva privatizaciona ugovora bila je predmet i prethodnog tendera 2018, kada je potpisan okvirni sporazum na dvije godine sa kompanijom MV Konsult, koja je ponudila da ovaj posao uradi za 50 hiljada eura po godini.

U najnovijoj tenderskoj dokumentaciji MORT-a, koji za kontrolu četiri privatizacije nudi 57,8 hiljada eura za obje godine, navodi se daje prethodnim izvještajem o izvršenim obavezama bio obuhvaćen period od dana potpisivanja ugovora zaključno sa 2019. godinom za “Galeb” i “Mediteran”, Što nije bio slučaj sa ugovorima o privatizaciji Boke i “Grand Lida” i apartmana “Lido”.

-Od izabranog ponuđača zahtijevaće se ponovno vršenje kontrole za pojedina pitanja za sve ugovore koji su predmet kontrole, u slučaju potrebe vraćanja na prethodni period, tj. od raspisivanja tendera za privatizaciju i u zavisnosti od eventualnih aneksa ugovora, što podrazumijeva da se neće oslanjati na izvršenu kontrolu po prethodnom tenderu stoji u dokumentaciji MORT-a.

Ovo je drugi put da MORT u nekoliko mjeseci raspisuje ovaj tender, nakon stoje početkom avgusta obustavljen postupak, jer su ponude i ranijeg revizora MV Konsalt i kompanije VM Kod bile neispravne. MORT je tada za ovaj posao nudio 70 hiljada eura za obje godine. Ponuđač koji se prijavi za ovaj posao za sprovođenje procjene mora imati makar jednog revizora, procjenjivača ekonomske oblasti i inžinjera građevinske struke. Oglas je otvoren do 19. novembra kada će biti otvorene ponude u prostorijama MORT-a, prenosi današnja Pobjeda.

Hotel “Grand Lido” i apartmani “Lido” prodati su 2006. godine u stečaju kompaniji Kapital estate iz Budve za 10,8 miliona eura. Riječ je o imovini i kompleksu površine 92,6 hiljada kvadrata u Donjem Štoju. Obaveza kupca bila je da investira 37,9 miliona eura, ali je uloženo samo 1,3 miliona. Hotel je srušen 2013. godine. HTP Boku je Vektra Montenegro privatizovala 2007. godine. Pokušaj Vektre da finansijske probleme riješi prodajom hotela “Plaža” i “Igalo” i zemljišta na kojima su bili hoteli “Tamaris” i “Boka” nije naišao na zeleno svjetlo Savjeta za privatizaciju.

Check Also

Od srijede ugostiteljski i uslužni subjekti rade od sedam do 18 časova

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je danas nove mjere koje će važiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *