Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi pad indeksa

Na azijskim se berzama u petak trguje oprezno zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Evropi i jer je sve jasnije da neće biti novih fiskalnih podsticaja u SAD-u prije predsjedničkih izbora.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, oslabivši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,3 i 1,2 posto. U Hong Kongu su, pak, porasle oko 0,8 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer su juče na Wall Streetu cijene dionica pale treći dan zaredom, što je, među ostalim, posljedica slabih ekonomskih pokazatelja.

U SAD-u je prošle nedjelje broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima skočio za 898 hiljada, najviše u posljednja dva mjeseca i više nego što se očekivalo.

To pokazuje da je oporavak tržišta rada od koronakrize zastao, a čini se da novih fiskalnih podsticaja neće biti prije predsjedničkih izbora početkom novembra.

Check Also

Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *