Azijska tržišta: Širenje korone spustilo indekse

Na azijskim su berzama cijene dionica u četvrtak pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu i jer su splasnule nade u dogovor u Washingtonu o novim podsticajnim ekonomskim mjerama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,5 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,8 i 1,3 posto. U Šangaju i Australiji porasle su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad berzanskih indeksa na Wall Streetu drugi dan zaredom.

Pad je uslijedio nakon što je ministar finansija Steven Mnuchin kazao da dogovor između Kongresa i Bijele kuće o dodatnim podsticajima privredi vjerovatno neće biti postignut prije predsjedničkih izbora početkom novembra.

„U ovom trenutku izgleda teško da se dogovor postigne i realizuje prije izbora, s obzirom gdje smo i koliko je rada preostalo na detaljima, no nastavićemo raditi po tim pitanjima”, kazao je Mnuchin.

To je razočaralo ulagače jer je upravo nada u dogovor o daljoj pomoći ekonomiji u borbi protiv koronakrize podržavala rast tržišta posljednjih nedjelja.

Check Also

Maraš razriješena, Miroslav Vuković novi izvršni direktor Plantaža

Verica Maraš razriješena je sa funkcije izvrišnog direktora kompanije 13. jul – Plantaže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *