EU ujednačava mjere: Putovanja u uslovima korone biće lakša

Dodajte komentar

Očekuje se da će zemlje Evropske unije sljedeće sedmice usvojiti smjernice usmjerene na koordinaciju njihovih različitih mjera za putovanja u uslovima koronavirusa, izvijestili su zvaničnici EU i diplomate koji su učestvovali u pregovorima.

Smjernice imaju za cilj učine ograničenja putovanja, poput karantene i pravila ispitivanja, ujednačenijim i predvidljivijim unutar bloka. To bi bio prvi korak u obnavljanju jednog od glavnih načela Unije: slobodnog kretanja ljudi unutar njene teritorije.

Predstavnici 27 članica Evropske unije, zajedno s zvaničnicima Evropske komisije, izvršne vlasti bloka, sedmicama su raspravljali o tome kako koristiti zajedničke kriterije u prosuđivanju regionalnih odgovora na koronavirus.

Ključno za to bilo bi usvajanje jedinstvene karte koja bi bojama označavala razmjere izbijanja oko bloka, zelena u niskom riziku, narančasta u sredini i crvena na visokom kraju. Ostale mjere uključuju objedinjavanje načina na koji se sprovode karantini i ispitivanja radi nesmetanog putovanja između EU zemalja i osiguravanje upozorenja kada će se nacionalni putni savjeti promijeniti, kako bi se osiguralo da putnici ne ostanu na cjedilu.

Putovanje u bloku, najintegrisanijoj grupi zemalja na svijetu, postalo je sve teže i komplikovanije usred pandemije. Svaka zemlja ima svoju procjenu situacije u drugim državama, svoja pravila o putnim mjerama i stalno mijenjanje zahtjeva za testiranje i karantin, prenosi Indikator.

– Građani su ozbiljno pogođeni ograničenjima putovanja nametnutim širom EU, rekao je u izjavi Didier Reynders, evropski komesar za pravosuđe. – Sada pozivam sve EU ministre da se brzo dogovore o koordiniranom i jednostavnom pristupu koji uključuje: kartu za cijelu EU, zajedničke kriterijume i jasne informacije na nedjeljnoj bazi. ”

Prema smjernicama za koje se očekuje da će ih u utorak odobriti EU ministri, članovi će usvojiti regionalnu kartu koju je izradio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, umjesto da se izrađuje 27 pojedinačnih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *