Tržište komercijalnih nekretnina na putu dobrog oporavka

Prema najnovijoj analizi firme Colliers International, investicije u komercijalne nekretnine u Evropi će se oporaviti i dostići 100 milijardi eura u četvrtom kvartalu, usljed snažnog oporavka zabjileženog u trećem tromjesečju, prenosi portal Porperty Forum.

To bi značilo da bi obim ulaganja na cjelogodišnjem nivou dospio na oko 270 milijardi eura, što je samo 14 odsto manje od aktivnosti u 2019. godini.

Naravno, analiza podrazumijeva da neće dolaziti do dubljih epidemioloških, geopolitičkih ili makroekonomskih šokova.

U publikaciji “Prevail & Prosper”, Colliers istražuje kako je tržište građevinarstva reagovalo u različitim gradovima  i sektorima na pandemiju, kao i to koja lokalna tržišta su najbolje pozicionirana u tekućem oporavku investicionog ekosistema.

Prema toj procjeni, 95 odsto investitora očekuje da će se tržište oporaviti za 12 mjeseci.

Nemački, švajcarski i francuski kapital bio je posebno aktivan u Evropi, Africi i na Bliskom istoku (EMEA), što će pospješivati visoke međuregionalne transfere iz godine u godinu.

Njemačko i nordijsko tržište imaju koristi od najstabilnijeg makroekonomskog i političkog okruženja, a njihovi gradovi srednje veličine sa alternativnim rešenjima za svakodnevno putovanje na posao, niskim rizicima prekida zakupa i uslovima relativno male potražnje i ponude stavljaju ih na vrh tabele po mogućnosti za oporavak.

“Logistika i stambena izgradnja pokazali su se kao najistrajniji sektori, što se održava kroz visok nivo investicija. Colliers procjenjuje da je više od tri milijarde eura logističkih portfelja uvedeno na tržište ovog septembra, od kojih su neki već zatvoreni, a vrijednosti su povećane i do 20 procenata za osnovnu imovinu”, navodi se u izvještaju.

Sa druge strane, obim investicija u kancelarijski prostor opao je tokom drugog i trećeg tromjesečja, a nivoi cena počeli su da se prilagođavaju prema neizvesnosti i percepcijama budućnosti klasičnih radnih mjesta.

HOTELI SE NEĆE VRATITI NA NIVO PRE-COVID PRE 2022.

“Od septembra, dok su se cijene (unutar sektora) pomerile za nekoliko procentnih poena, vrijednosti kancelarijskog prostora opale su i do 20 procenata u odnosu na aktivne ponude. Vitalna uloga kancelarije u obrtanju prihoda i pokretanju ekonomske proizvodnje neće se promijeniti, a naša analiza… ukazuje na ograničeno kretanje dugoročnih kirija i vrijednosti kancelarija”, dodaje se u istraživanju.

Sektori maloprodaje i ugostiteljstva suočiće se sa ekstremnim izazovima i mnogi manji operatori neće prevladati u svom trenutnom obliku, a kamoli napredovati, dok se tržište prilagođava u narednih 12 do 18 mjeseci, dok  se hoteli vjerovatno neće vratiti na pre-COVID nivoe prije kraja 2022. godine.

“U cjelini gledano, tržišna aktivnost širom (EMEA) regiona je relativno pozitivna iz perspektive ulaganja, sa ukupnim obimom prvog polugodišta samo za 10 odsto manjim u odsnosu na prethodnu godinu. Očekivani skok u četvrtom kvartalu odveo bi EMEA na samo negativnih 14 procenata u odnosu na prošlu godinu”, navodi autor publikacije “Prevail & Prosper”, Demijen Harington, šef istraživanja za EMEA region u Colliers Intonational.

Izvor: Novaekonomija.rs

Check Also

Maraš razriješena, Miroslav Vuković novi izvršni direktor Plantaža

Verica Maraš razriješena je sa funkcije izvrišnog direktora kompanije 13. jul – Plantaže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *