NLB Grupa potpisala Principe za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija

Dodajte komentar

NLB je postala potpisnica Principa Ujedinjenih nacija za odgovorno bankarstvo čime se pridružila ranijim potpisnicama, više od 180 banaka iz cijelog svijeta. Ovo je jedinstveni okvir za održivu bankarsku industriju, razvijen u inovativnom partnerstvu između banaka i Ujedinjenih nacija. NLB d.d. je kao matična banka NLB Grupe potpisala Principe za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija, i sve članice NLB Grupe, koja posluje u regionu Jugoistočne Evrope, će slijediti primjer i postepeno uključivati održivost u poslovni model banke.

“Važan dio misije NLB Grupe, pored brige o klijentima kroz predanost, znanje i inovativna rješenja, je stvaranje boljeg života i bolje budućnosti za cijeli region u kojem posluje. NLB Grupa čvrsto vjeruje da može da obezbijedi dodatnu vrijednost klijentima, zaposlenima i istovremeno čitavom društvu, zbog čega je i krenula putem intenzivnog integrisanja održivosti u svoje poslovanje”, saopšteno je iz NLB-a.

Principi odgovornog bankarstva definišu ulogu i odgovornost banaka u oblikovanju održive budućnosti. Istovremeno, pomažu u usklađivanju ciljeva banaka sa ciljevima održivog razvoja UN-a i Pariskim sporazumom o klimatskim promjenama iz 2015. godine. Takođe, važno je da podstaknu banku da integriše održivost u sva svoja poslovna područja i utvrdi kako najbolje može doprinijeti održivom svijetu. Ovo otvara nove poslovne mogućnosti za cijelu NLB Grupu.

Kao banka potpisnica, NLB se obavezala da će preduzeti tri ključna koraka da poboljša svoj uticaj na društvo i životnu sredinu:

  1. Analiza trenutnog uticaja na stanovništvo i planetu.
  2. Utvrđivanje ciljeva u oblastima u kojima banka može ostvariti najznačajniji uticaj i njihovo ostvarivanje.
  3. Javno izvještavanje o napretku.

Potpisivanjem principa, banke se obavezuju da će prvo izveštavanje o napretku i primjeni principa u praksi, objaviti osamnaest mjeseci nakon potpisivanja.

Prilikom potpisivanja, Blaž Brodnjak, predsednik Uprave NLB Grupe, istakao je: „Ovo je važan korak koji pokazuje da nam je zaista stalo do regiona u kome poslujemo i živimo, koji nas obavezuje da radimo na održivosti na sistematičan i angažovan način i u kontinuitetu. NLB Grupa nije samo finansijska grupacija. Mi smo ljudi koji poznaju i razumiju industriju u kojoj rade, razvijamo inovativne proizvode i usluge orijentisane na klijente, osjećamo i razumijemo okruženje, društvo i region u kojem živimo i želimo da doprinesemo boljim uslovima za poslovanje i kvalitetu života građana. Jer za nas Jugoistočna Evropa nije samo mjesto na mapi. Mi ovaj region nazivamo i tretiramo kao svoj dom. Ovdje su srce i glava NLB Grupe, zato želimo i imamo ambiciju da vidimo ovaj region kako napreduje. Želimo da podržimo taj cilj odgovornim i održivim pristupom svom poslovanju i ulogom koju imamo u društvu. Čvrsto vjerujemo da održivost nije samo slovo na papiru, već stvarni niz odluka i aktivnosti kojima težimo da postanemo kompanija sa važnim pozitivnim uticajem na društvo i životnu sredinu u našem matičnom regionu i jedan od najpoželjnijih poslodavaca. Radićemo na ulozi u domenu održivosti na svim tržištima na kojima poslujemo, sa ciljem uspostavljanja regionalne održive platforme. Želimo da podržimo kompanije koje posluju lokalno ili regionalno, koje ovdje stvaraju i razumiju svoju ulogu u društvu na način kako je mi razumjemo i ispunjavamo.“

Među potpisnicima su mnoge ugledne finansijske institucije iz više od 50 zemalja sa šest kontinenata. Prve banke su principe potpisale prije samo godinu dana, a od tada se broj potpisnika kontinuirano povećava i širi na nova područja u kojima održivost sve više dolazi do izražaja.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *