Avio kompanije dnevno izgube 418 miliona dolara

Dodajte komentar

Svjetski avioprevoznici svakoga dana gomilaju oko 418 miliona dolara gubitaka, procjenjuje Međunarodno udruženje aviosaobraćaja (IATA), tražeći od vlada dodatnu pomoć.

Prevoznici će u drugoj polovini godine zabilježiti ukupno 77 milijardi dolara gubitka, pod pretpostavkom da ograničenja putovanja ostanu na snazi, pokazuju proračuni IATA-e, objavljeni u utorak.

Kompanije obično u špicu sezone putovanja sredinom godine stvaraju novčane rezerve, a ove su godine u tom razdoblju akumulirale gubitke, istakao je u utorak na konferenciji za novinare u Ženevi glavni direktor IATA-e Alexandre de Juniac.

“Vlade pak nisu objavile kada planiraju ponovo da otvore granice i ukinu karantine koje zatiru interes za putovanje, pa ne možemo očekivati skok tokom praznika na kraju godine a time ni nešto dodatnog novca da izdržimo do proljeća”, upozorio je de Juniac.

Otkada se virus počeo širiti svijetom, vlade su avio kompanijama osigurale 160 milijardi dolara u gotovinskim injekcijama, kreditnim garancijama, subvencijama plata i poreskim olakšicama.

Iz IATA-e su upozorili da to više nije dovoljno.

Ako vlade ne osiguraju dodatnu podršku, na kocki će se naći 4,8 miliona radnih mjesta u avio sektoru, upozorila je IATA.

Ponovo su pozvali putnike da prije ljeta obave brzo testiranje na Covid-19 kako bi se stvorili uslovi za sigurno putovanje i ukinula potreba za karantinima koje ljudima onemogućuju putovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *