Koronakriza bi mogla izbrisati više od 46 miliona radnih mjesta u aviondustriji

Kolaps u avioindustriji koji je uzrokovan pandemijom koronavirusa mogao bi izbrisati 46 miliona radnih mjesta širom svijeta što predstavlja više od polovine ukupnih radnih mjesta u tom sektoru.

Ovaj podatak je rezultat novog istraživanja o tome koliko dugotrajni pad avioputovanja i turizma štetno utiču na globalnu ekonomiju.

Akciona grupa za avio saobraćaj (ATAG) je u svom izvještaju koji je objavljen danas kazala da bi više od pola postojećih radnih mjesta u avijaciji i koji su povezani sa tim moglo biti izgubljeno kao rezultat pandemije. Mnogi iz avioindustrije ne očekuju da će se ova vrsta putovanja vratiti na staro do 2024. godine.

Gubici radnih mjesta samo u aviokompanijama, aerodromima i civilnim avio kompanijama bi do početka sljedeće godine mogli iznositi 4,8 milina što je smanjenje zaposlenosti za 43 posto u odnosu na nivo prije pandemije. Još 26 miliona radnih mjesta bi moglo nestati u turizmu koji je povezan sa avio putovanjima kao i 15 miliona poslova u kompanijama koje nude robu i usluge iz ovog lanca avio transporta.

Navedeni brojevi znače da bi se saobraćaj mogao smanjiti za 52 posto što bi dovelo do gubitka 1,8 biliona dolara u globalnom BDP-u.

Smanjivanje radnih mjesta u glavnim aviokompanija i aerodromima je odavno počele, brojne kompanije poput Lufthanse, Ryanaira i drugih su primorani na rezanje troškova, ukidanje ruta, ali i otpuštanje radnika, prenosi SEEbiz.eu.

U izvještaju, koji je baziran na analizi Oxford Economicsa se navodi da će pandemija imati “dalekosežne implikacije na industriju dugi niz godina”.

Check Also

Udruženje banaka: Masovni moratorijum nanio bi više štete nego što bi donio koristi

Udruženje banaka Crne Gore reagovalo je povodom inicijative SDP-a i Predloga zakona o odlaganju plaćanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *