Ko ne prijavi adaptaciju objekta kazna do 40.000 eura

Dodajte komentar

Ministarstvo održivog razvoja i turizma upozorilo je građane da moraju prijavljivati adaptaciju objekata, i da adaptaciju nipošto ne smiju miješati sa rekonstrukcijom. Ukoliko se ne prijavi adaptacija, a inspekcija to dokumentuje, slijedi kazna od 500 do 40.000 eura, u zavisnosti da li je u pitanju fizičko ili pravno lice, pišu Dnevne novine.

U tu svrhu, MORT je objavio upozoravajuće flajere gdje je objasnio šta je adaptacija a šta rekonstrukcija objekta.

Adaptacija je, kako je navedeno u tekstu flajera, izvođenje radova na postojećem objektu, kojima se vrši promjena organizacije prostora. Pod adaptacijom se podrazumijeva i zamjena uređaja, postrojenja, opreme i instalacija, a kojima se ne utiče na stabilnost i sigurnost objekta.

“Adaptacijom objekta se ne mijenjaju konstruktivni elementi, ne mijenja spoljni izgled i ne utiče na bezbjednost susjednih objekata, saobraćaja, zaštite od požara i životne sredine”, navodi se u flajeru.

Kao primjere adaptacije objekta Ministarstvo je navelo i zamjenu krovnog pokrivača, saniranje fasade, zamjena stolarije, kao i postavljanje zvučne ili termo izolacije.

Vlasnik ili nosilac drugog prava na postojećem objektu ili dijelu objekta, dužan je da o radovima adaptacije podnese prijavu Urbanističko-građevinskoj inspekciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, koja sadrži opis radova koje namjerava da izvodi.

Prijava se dostavlja arhivi Ministarstva (Ul. IV Proleterske brigade broj 19, Podgorica).

“U slučaju neprijavljene adaptacije, po saznanju za istu, inspektor će donijeti rješenje o zabrani izvođenja radova. Neprijavljena adaptacija objekta povlači za sobom prekršajnu odgovornost, i novčanu kaznu u iznosu od 5.000 eura do 40.000 eura ukoliko se radi o pravnom licu, odnosno 500 do 4.000 eura, ukoliko se radi o fizičkom licu”, upozorava se u dokumentu.

Nakon prijema prijave adaptacije, i kontrole u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, inspekcija u roku od jednog dana prijavu adaptacije objavljuje na internet stranici Ministarstva, a vlasnik ili nosilac drugog prava može da počne sa radovima na adaptaciji objekta.

Ukoliko inspekcija utvrdi da se radi o rekonstrukciji objekta, a ne adaptaciji, u roku od sedam dana obavijestiće podnosioca prijave o potrebi postupanja u skladu sa odredbama koje se odnose na građenje i rekonstrukciju objekata.

Ministarstvo je u drugom flajeru objasnilo šta znači rekonstrukcija i ponovilo kakva je dokumentacija potrebna za gradnju objekta.

Rekonstrukciju objekta, kako se taksativno navodi u flajeru, predstavlja nadogradnja objekta, dogradnja objekta, sanacija oštećenog objekta, ojačanje konstrukcije objekta, zamjena instalacija, uređaja, postrojenja i opreme, izmjena tehnološkog procesa i drugi radovi kojima se utiče na stabilnost i sigurnost objekta. Pod rekonstrukcijom se podrazumijeva i zamjena konstruktivnih elemenata, mijenjanje spoljnog izgleda zgrade u odnosu na glavni projekat, izazivanje uticaja na životnu sredinu i na bezbjednost susjednih objekata i saobraćaja, mijenjanje režima voda i mijenjanje uslova zaštite prirodne i nepokretne kulturne baštine, dobara koja uživaju prethodnu zaštitu i zaštitu njihove zaštićene okoline.

Rekonstrukcija se zakonski tretira isto kao i izgradnja objekta, te stoga zahtijeva istu dokumentaciju i proceduru da bi se vršila zakonito.

Građenje objekta, kako se upozorava u flajeru, bez prijave građenja ili dokumentacije iz člana 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata predstavlja krivično djelo.

“Ukoliko bez prijave građenja i dokumentacije započnete građenje Vašeg objekta ili rekonstrukciju postojećeg objekta, Urbanističko-građevinska inspekcija donosi rješenje o zabrani građenja ili rješenje o zabrani rekonstrukcije i podnosi krivičnu prijavu, u skladu sa članom 326 Krivičnog zakonika Crne Gore. Na kraju, za nelegalno izgrađeni objekat Urbanističko-građevinska inspekcija donosi rješenje o rušenju bespravno izvedenih radova, dok troškovi izvršenja padaju na teret investitora”, navodi se u flajeru.

Za nelegalnu gradnju maksimalna zatvorska kazna je osam godina.

Da bi zakonito gradili objekat, ili vršili rekonstrukciju postojećeg objekta, potrebno je najprije Idejno rješenje objekta, koje izrađuje privredno društvo ovlašćeno za izradu tehničke dokumentacije. Idejno rješenje se predaje na CD-u službi Glavnog državnog arhitekte ili Glavnog gradskog arhitekte, u cilju dobijanja saglasnosti Glavni projekat, koji se izrađuje u odnosu na izdate urbanističko-tehničkih uslova UTU i odobreno idejno rješenje, a izrađuje ga projektant.

Prijava građenja, koja pored popunjenog obrasca (može se naći na veb-sajtu Ministarstva) sadrži i ovjereni glavni projekat objekta; izvještaj o pozitivnoj reviziji glavnog projekta sa saglasnošću gradskog/ državnog arhitekte na idejno rješenje; dokaz o pravu svojine na zemljištu, odnosno drugom pravu na građenje na zemljištu ili dokaz o pravu svojine na objektu, odnosno drugom pravu na građenje, ako se radi o rekonstrukciji objekta.

Pored toga, potreban je i ugovor o građenju sa izvođačem radova koji mora biti licencirana firma, ugovor o vršenju nadzora nad građenjem i polise osiguranja za firmu projektanta i firmu revizora.

“Prijava građenja se podnosi Urbanističko-građevinskoj inspekciji, i predaje se arhivi Ministarstva (Ul. IV Proleterske brigade broj 19, Podgorica), na obrascu koji je dostupan na veb-sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma, dok dokumentaciju uz prijavu građenja dostavljate na CD-u”, zaključuje se u flajeru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *